Svet
15 ogledov

Razbitine letala odkrili v puščavi

letalo kolesa vzlet pristanek Shutterstock
Iz družbe Air Algerie so sporočili, da so 50 minut po vzletu izgubili kontakt z letalom, ki je bilo namenjeno v Alžirijo. Letalo je strmoglavilo na severu Malija.

Na krovu Airbusa A320 je bilo 110 potnikov in šest članov posadke. Stik z letalom so izgubili okoli 50 minut po tem, ko je vzletelo v Burkini Faso. V tistem trenutku se je letalo alžirske letalske družbe Air Algerie nahajalo nad severom Malija, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil uradni predstavnik urada malijskega predsednika. Z radarjev nadzornikov letenja naj bi izginilo nad mestom Gao, ki je okoli 500 kilometrov oddaljeno od alžirske meje.

Letalo je bil čarter za špansko družbo Swiftair, kjer so potrdili težave. Let AH 5017 je vzletel ob 1.17, pristati pa bi moral ob 5.10 po lokalnem času, stik z letalom naj bi izgubili v malijskem zračnem prostoru.  

Strmoglavili v puščavi

Malijski predsednik Ibrahim Boubacar Keita je potrdil, da so na severu države našli razbitine letala. "Pravkar so me obvestili, da so razbitine našli med krajema Augelhoc in Kidal," se je glasilo njegovo skopo sporočilo. 

V iskanje razbitin letala se je vključila tudi francoska vojska. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je dejal, da je Francija na območje poslala dve vojni letali, ki bosta po besedah francoskega predsednika Francoisa Hollanda iskala, dokler bo to potrebno. "Narediti moramo vse, da najdemo letalo," je bil odločen. 

Dodatno pa stvari zapletajo tudi razmere na severu malija, ki so ga leta 2012 za nekaj mesecev zavzele džihadistične skupine. Kljub mednarodnemu vojaškemu posredovanju so razmere na območju še vedno nestabilne. 17. julija so se v Alžiriji začeli mirovni pogovori med malijsko vlado in oboroženimi skupinami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.