Svet
7 ogledov

Razburjenje zaradi generalovih opazk

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, general Stanley McChrystal, se je opravičil za svojo izjavo, da ga je ameriški veleposlanik v tej državi Karl Eikenberry pustil na cedilu.

"Iskreno se opravičujem za to izjavo. To je bila napaka, ki se je zgodila zaradi slabe presoje in se ne bo več ponovila," je zapisal v izjavi.

McChrystal je nezadovoljstvo nad sodelovanjem z veleposlanikom izrazil v pogovoru za revijo Rolling Stone, ki je generala označila za samotnega volka, ki se ne razume s pomembnimi ljudmi v administraciji predsednika Baracka Obame in ne more niti nekaterih svojih vojakov prepričati, da je z njegovo strategijo možno zmagati v vojni.

Eden od McChrystalovih pomočnikov je dejal, da je bil general razočaran nad prvim sestankom z nepripravljenim predsednikom Obamo v Beli hiši. Rolling Stone piše, da se McChrystal in Obama že od vsega začetka nista ujela. Obama je McChrystala lani poklical na zagovor, ker je preveč glasno zahteval dodatne vojake v Afganistanu.

"To so bili težki časi zame," je dejal McChrystal. "Prodajal sem stališče, ki ga ni bilo mogoče prodati," je dodal.

Francoska tiskovna agencija AFP pa je od neimenovanega visokega ameriškega predstavnika v Washingtonu izvedela, da so generala McChrystala poklicali v Washington, da raje osebno in "ne prek telekonference" pojasni opazke do kolegov. To naj bi storil v sredo na rednem mesečnem srečanju o Afganistanu in Pakistanu v Beli hiši.
"Globoko razočaranje" nad izrečenimi besedami pa je medtem izrazil načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske, admiral Mike Mullen. Slednji je o članku sinoči že govoril tudi z McChrystalom ter mu izrazil svoje stališče nad izrečenimi ocenami v članku, je pojasnil Mullenov tiskovni predstavnik.

McChrystal se je v pogovoru norčeval tudi iz ameriškega podpredsednika Joeja Bidna, ko je novinarju v smehu dejal: "Ali me sprašujete o Joeju Bidnu? Kdo je to?"

Nič bolj prijazen ni bil niti do posebnega odposlanca ZDA za Pakistan in Afganistan Richarda Holbrooka. Ko je pogledal na telefon, je namreč dejal: "Oh ne, še eno sporočilo od Holbrooka ... Ne želim ga niti odpreti".

Obama je na napotitev dodatnih 30 tisoč vojakov v Afganistan pristal šele po več mesecih premisleka, zaradi česar je bilo marsikomu v ameriški vojski neprijetno. Poleg tega je Bela hiša hkrati s povečanjem števila vojakov objavila tudi datum začetka umika iz Afganistana.

McChrystal je danes poudaril, da Obamo in njegov varnostni kabinet ter civilne voditelje in vojake, ki se borijo v tej vojni, izjemno spoštuje in da ostaja zavezan k uspešnemu izidu vojaške operacije.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen kljub temu še vedno podpira McChrystala. "Članek v Rolling Stoneu je precej ponesrečen, a je vendarle le članek," je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

"Smo sredi zelo resnega konflikta in generalni sekretar ima polno zaupanje v generala McChrystala in njegovo strategijo," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.