Svet
14 ogledov

Razgaljene tudi v Franciji?

Burke so postale kamen spotike po vsej Evropi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francoski parlament je sprejel resolucijo, ki je podlaga za zakonsko prepoved nošenja burke v javnosti. Muslimani že izrazili ogorčenje.

Leta 2004 je Francija v državnih šolah prepovedala nošenje verskih simbolov.

Francozi so v torek zvečer naredili prvi korak k zakonski prepovedi nošenja burke v javnosti. Sprejeli so namreč resolucijo, ki popolno prekrivanje telesa označuje za kršitev republikanskih vrednot. Resolucija, ki opozarja tudi na radikalna načela, ki omejujejo dostojanstvo in enakost med moškimi in ženskami, zakonsko ni obvezujoča. Je le uvod v zakon, ki prepoveduje vsakršno prekrivanje telesa v javnosti in ga bo parlament obravnaval 1. julija.

Opozicija še vedno proti

Konec aprila je Belgija kot prva država v Evropi prepovedala tradicionalna muslimanska oblačila.

Za resolucijo je glasovalo 434 poslancev, proti ni bil nihče, četrtina pa se je vzdržala. Kljub veliki podpori v parlamentu levica resolucije ne podpira. Vlado pozivajo, naj sledi priporočilom državnega sveta, ki bi prekrivanje telesa prepovedal le uradnikom in na krajih, ki so pomembni za nacionalno varnost. Predlagatelji zakona, ki nošenje burk označujejo za resno grožnjo družbi, pa so optimistični. Verjamejo, da bo zakon do septembra sprejet, in napovedujejo 150 evrov kazni za tiste, ki se zakona ne bodo držali.

Strah pred stigmatizacijo islama
Predsednik krovne zveze francoskih muslimanov Mohammed Moussaoui pravi, da bi bilo treba muslimanke prepričati, naj se same odpovedo burkam, ne pa jih k temu prisiliti. "Ne želimo, da bi bil islam zaradi te prepovedi stigmatiziran," je izjavil Moussaoui in dodal, da le majhen odstotek muslimank v Franciji nosi pokrivalo. Po podatkih notranjega ministrstva bi se zakon tikal le dva tisoč žensk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.