Svet
450 ogledov

Razglasili zmago nad Islamsko državo

Sirija
1/3
Epa
Sirski uporniki so danes zavzeli zadnjo utrdbo skrajne skupine Islamska država na vzhodu Sirije in oznanili konec "kalifata", ki so ga džihadisti razglasili pred petimi leti.

Sirske demokratične sile (SDF) so sporočile, da so uničile kalifat in zavzele vse ozemlje, ki je bilo še v rokah Islamske države. Uporniki so prevzeli nadzor na vasico Baghuz ob reki Evfrat, kjer so vztrajali še najbolj trdoživi džihadisti.

Borci kurdsko-arabskega zavezništva so ob pomembni zmagi v Baghuzu razobesili svojo rumeno zastavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osredotočili se bodo na speče celice

Poveljnik SDF Mazlum Kobane je na slovesnosti ob zmagi nad Islamsko državo dejal, da se s porazom kalifata začenja nova faza boja proti džihadistom, med katero se bodo osredotočili na speče celice.

Prav tako je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada pozval k dialogu. "Pozivamo osrednjo vlado v Damasku, naj se odloči za proces dialoga," je dejal Kobane.

Sirske demokratične sile so napad na zadnjo zaplato ozemlja pod nadzorom Islamske države sprožile v začetku meseca. Pred tem so z območja evakuirali na tisoče civilistov in borcev Islamske države, ki so se predali.

Sirski observatorij za človekove pravice je danes sporočil, da je bilo ofenzivi SDF proti džihadistom, ki se je začela septembra lani, ubitih 630 civilistov, med katerimi je bilo 209 otrok in 157 žensk.

Ubitih je bilo tudi 730 borcev SDF in 1600 džihadistov, navaja observatorij, ki podatke zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu.

Islamska država je vrhunec doživela poleti 2014, ko je zavzela obsežna območja v Siriji in Iraku ter na njih razglasila "kalifat".

Skrajneži so od takrat veliko večino ozemlja izgubili. Baghuz je bil zadnje pomembnejše območje v Siriji, ki je bilo še v njihovih rokah.

Komentarjev 2