Svet
6 ogledov

Razgradnja jedrskih objektov

Kim Jong il sprva ni želel predati deklaracije o svojem jedrskem programu, kar j Žurnal24 main
Pjongjang bo začel z razgradnjo jedrskih objektov ter dovolil nadzor ZDA in Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) nad svojimi jedrskimi aktivnostmi.

Pjongjang je pozdravil odločitev ZDA, da Severno Korejo umaknejo s svojega črnega seznama držav, ki podpirajo terorizem, potem ko je režim v Pjongjangu privolil v vse zahteve ameriških jedrskih inšpektorjev, tudi v stroge postopke preverjanja jedrske deklaracije in inšpekcije severnokorejskih jedrskih objektov.

" Pozdravljamo ameriško uresničitev njene obveze za umik naše države s seznama držav, ki podpirajo terorizem," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva. " Odločili smo se, da ponovno začnemo z razgradnjo jedrskih zmogljivosti v Jongbjonu in da dovolimo opazovalcem ZDA in IAEA, da spet opravljajo svoje delo," je dodal.

 

Japonska odločitev ZDA obžaluje

"Odločitev je izjemno obžalovanja vredna, saj menim, da so ugrabitve teroristična dejanja," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal japonski finančni minister Nakagava.

Črni seznam
ZDA so Severni Koreji obljubile umik s seznama podpornic terorizma potem, ko bo predala deklaracijo o svojem jedrskem programu. To je Pjongjang junija res storil, nakar pa ZDA niso hotele izpolniti svoje obljube, ker Pjongjang ni pristal na stroge postopke preverjanja deklaracije.

ZDA so Severno Korejo na seznam podpornic terorizma uvrstile leta 1988, potem ko je v napadu severnokorejskih agentov na letalo južnokorejske družbe Korean Air (KAL) leta 1987 umrlo vseh 115 potnikov in članov posadke letala. Po navedbah ameriškega zunanjega ministrstva ni znano, da bi Severna Koreja odtlej podpirala še kakšna teroristična dejanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.