Svet
30 ogledov

Raziskava: LSD pomaga proti alkoholizmu

LSD Shutterstock
Odmerek halucinogene droge LSD lahko alkoholikom pomaga, da prenehajo piti, kaže Norveška raziskava.

Mogoče pozitivne učinke halucinogene droge LSD je pokazala nova analiza raziskave, ki so jo med leti 1966 in 1970 izvajali na Norveški univerzi za znanost in tehnologijo.

Raziskava je bila izvedena na ljudeh, ki so se zdravili alkoholizma, nekaterim pa so pri tem dali enkratno dozo od 210 do 800 mikrogramov droge LSD. Med tistimi, ki so drogo vzeli, je z zlorabo alkohola za pol leta prenehalo 59 odstotkov ljudi. Od tistih, ki je niso, je prenehalo le 38 odstotkov, poroča BBC.

"Ena sama doza LSD ima pomemben vpliv na preprečevanje zlorabe alkohola," sta zapisala avtorja poročila Teri Krebs in Pal-Orjan Johansen. Dodajata, da bi rednejše jemanje lahko pripeljalo k trajnemu izboljšanju. "Glede na dokaze o pozitivnih učinkih je res čudno, da je bil ta pristop večinoma spregledan," sta še zapisala v poročilu.

"Zdravljenje alkoholizma zahteva veliko spremembo v tem, kako vidimo sami sebe. In to je točno to, kar naredi LSD," je za BBC ob objavi raziskave povedal britanski profesor David Nutt. Opozoril je, da drugih podobnih zdravljenj ni in da je zato LSD "najboljše, kar je za zdravljenje alkoholizma na voljo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.