Svet
4 ogledov

Raziskava: po dieti se zredimo zaradi hormonov

Hitra hrana na možgane deluje podobno kot posamezne vrste drog. (Foto: iStockPho Žurnal24 main
Avstralski znanstveniki so odkrili razlog, zaradi katerega so ljudje nagnjeni k naglemu pridobivanju telesne teže po tem, ko jim je uspelo shujšati. Znanstveniki trdijo, da je človeško telo programirano, da odstotek maščobe v telesu vrne na enako stopnjo kot pred dieto.

Znanstvenik z univerze v Melbournu Joseph Proietto trdi, da kar 90 odstotkov ljudi, ki hujšajo s pomočjo diet, v roku petih let spet pridobi izgubljene kilograme. Krivec za to pa so hormoni, ki telesu "govorijo", naj poveča vnos hrane. "Naša raziskava kaže, da je povečanje hormonov, ki spodbujajo lakoto, v telesu prisotno še 12 mesecev po izgubi teže z dieto," je pojasnil Proietto. "Moramo priznati, da je bil mehanizem, ki človeka sili, da si poišče hrano po izgubi teže, zelo dobrodošel v preteklosti, v sodobni družbi pa postaja problem," je še dodal znanstvenik.

V raziskavi univerze v Melbournu je sodelovalo 50 oseb s čezmerno težo. Izpostavljeni so bili strogi 10-tedenski dieti, kar 16 testirancev pa na koncu ni doseglo zahtevanega desetodstotnega znižanja telesne teže.

V prihodnosti reguliranje hormonov

Pri preostalih 34 testirancih so znanstveniki po koncu diete zaznali povečanje hormonov, ki sprožajo lakoto v možganih. Znanstvenike je presenetilo, da se tudi po več kot enem letu od diete stopnja hormonov, ki povzročajo lakoto, ni zmanjšala. "To pomeni, da morajo ljudje, ki jim je uspelo shujšati, nadaljevati z disciplino in spremembami v načinu prehranjevanja, če želijo obdržati svojo novo telesno težo," je razložil Proietto.

Za ljudi s čezmerno telesno težo pa upanje vseeno ostaja, saj naj bi v ZDA že opravljali poskuse z zdravili, ki bi zmanjšali stopnjo hormonov, ki povzročajo lakoto. "Menim, da bo v prihodnosti mogoče uporabljati ta zdravila za nadzor lakote," je dejal Proietto. Do takrat pa je po njegovem mnenju največ, kar lahko naredimo, to, da starši otrokom vcepijo zdrav način prehranjevanja ter tako preprečijo njihovo čezmerno težo. "Če nikoli nisi bil debel, potem ti ni treba hujšati, torej se tvoji hormoni ne spreminjajo," je zaključil znanstvenik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.