Svet
59 ogledov

Raziskava: Tokio bo kmalu doletel hud potres

Japonska potres Žurnal24 main
Tokio ima 70 odstotkov možnosti, da ga v naslednjih letih doleti hud potres, katerega magnituda naj bi znašala najmanj 7. Ta potres naj bi nastopil v roku štirih let.

Ugotovitev glede potresa je sad raziskave, ki so jo dlje časa izvajali strokovnjaki z Univerze v Tokiu. Tej tematiki so se posvetili po uničujočem potresu in cunamiju 11. marca lani, ko sta potres z magnitudo 9 in njemu sledeči cunami odnesla življenja 20 tisoč ljudi.

Blažji sunki v roku pol leta

Kot poroča AP, je skupina ugotovila porast možnosti blagih potresov v prihajajočih šestih mesecih. Teorija temelji na tem, da možnost hujših sunkov narašča z večjo možnostjo manjših potresov. Med drugim njihovi podatki z 98-odstotno gotovostjo kažejo, da bi lahko Tokio v naslednjih 30 letih prizadel potres z magnitudo med 6,7 in 7,2. Da bo tak potres sledil že v naslednjih štirih letih, so izračunali na podlagi dodatnih podatkov iz kronologije potresov.

Čarmanova: Točne formule za napovedi ne poznamo

"V resnici napoved pomeni, da povemo čas, magnitudo in kraj potresa. Če ene stvari ne povemo, to ni napoved. Trenutno ni načina, s katerim bi napovedali potres. Kar pa delamo, so statistične napovedi, na primer, da je v enem letu toliko in toliko potresov, koliko potresov ima magnitudo 7, in tako dalje. S pomočjo različnih stvari pa delamo tudi raziskave. A če ne povemo, kdaj potres bo, kako močen bo in kje se bo zgodil, to ni napoved," pravi seizmologinja Martina Čarman in na vprašanje, ali je možno nekaj dni pred potresom zaznati kakšne premike in s tem opozoriti na možnost potresa, odgovarja: "Trenutno jih ne moremo napovedati. Lahko rečemo le, da se potresi dogajajo tam, kjer se dogajajo (veliki) prelomi. Kaj več pa še ne znamo napovedati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.