Svet
21643 ogledov

Raziskovalci našli nove zaklade neprecenljive vrednosti

Novi zakladi, najdeni ob obali Egipta IEASM
Evropski inštitut za podvodno arheologijo (IEASM) je v sporočilu za javnost objavil, da so na mestu potopljenega templja ob sredozemski obali Egipta našli nove zaklade in skrivnosti.

Podvodno arheološka ekipa, ki ji poveljuje pomorski arheolog Franck Goddio, je prišla do novih odkritij pri raziskovanju potopljenega templja boga Amona, in sicer v starodavnem egiptovskem pristaniškem mestu Thonis-Herakleion. To območje sicer raziskovalci preučujejo že več kot dve desetletji, tokrat pa so sporočili, da so odkrili nove "zaklade in skrivnosti". Mesto je bilo sicer vse do nastanka Aleksandrije leta 331 pr. n. št. stoletja največje pristanišče Egipta.

A nekaj potresov in plimovanj je povzročilo, da se je mesto znašlo pod vodno gladino. Arheologi omenjenega inštituta so mesto odkrili leta 2000, vseskozi pa pri preučevanju starodavnega potopljenega mesta v zalivu Abukir prihajajo do novih odkritij. Tokrat je Goddiojeva ekipa preiskovala južni mestni kanal, kjer so se med kataklizmičnim dogodkom iz sredine drugega stoletja pred našim štetjem zrušili ogromni kamniti bloki iz starodavnega templja, so sporočili iz omenjenega inštituta.

Tempelj boga Amona je bil kraj, kamor so faraoni zahajali, da bi od vrhovnega boga staroegipčanskega panteona prejeli nazive moči univerzalnih kraljev, so še pojasnili v inštitutu. Tokrat je Goddiojeva ekipa izkopala dragocene predmete, ki so pripadali tempeljski zakladnici, kot so srebrni obredni elementi, zlat nakit in krhke posode iz alabastra za parfume oz. mazila, so sporočil iz inštituta. "Vse to priča o bogastvu tega svetišča in pobožnosti nekdanjih prebivalcev tega pristaniškega mesta," so zapisali. Goddio je ob dragoceni najdbi izpostavil, da je "izjemno ganljivo odkriti tako občutljive predmete, ki so ostali nedotaknjeni kljub siloviti kataklizmi".

Inštitut je še sporočil, da so vzhodno od Amonovega templja odkrili tudi starogrško svetišče, posvečeno Afroditi, tam pa so našli precej bronastih in keramičnih predmetov. "To ponazarja, da so Stari Grki, ki jim je bilo dovoljeno trgovati in se naseliti v mestu v času saitskih faraonov (664-525 pr. n. št.), imeli svoja svetišča za svoje bogove," so še zapisali v torkovem sporočilu za javnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 16:38 20.september 2023.

    Naši hodijo na Brezje!