Svet
1 ogledov

Razklano o pomenu volilnega rezultata

null Žurnal24 main
Mnenjski voditelji se strinjajo, da je zmagovalka SDS in med posamezniki Peterle. Skupen rezultat levice in desnice pa nekateri vidijo kot nezaupnico, nekateri pa kot zaupnico vladajoči koaliciji.

Matevž Tomšič © Nace Novak

 
Matevž Tomšič, FUDŠ
Izidi so, vsaj kar se tiče tistih dveh strank, ki se zadnji čas potegujeta za primat na slovenskem političnem prizorišču, precej zgovorni. SDS je zmagala na način, kot ga je Janez Janša napovedoval že pred parlamentarnimi volitvami, se pravi, da je zmagala z veliko razliko. Ta se kaže po številu odstotnih točk in je kar visoka.

Nedvomno je zmagovalka tudi NSi, za katero so bile te volitve še posebej pomembne. To je bila zanje zadnja možnost, zadnja rešilna bilka, da se obdrži na političnem prizorišču, in to ji je kar dobro uspelo. Tudi za LDS in Zares je rezultat dober, za Zares še posebej, glede na vse peripetije, povezane z afero Golobič. Izid je problematičen za SLS, ki se kar ne more pobrati po tem nesrečnem obdobju Šrotovega predsedovanja.

So pa volitve v EP pripeljale do enega premika. Če gledamo podeljene mandate, je levica zmagala, če pa gledamo odstotke, lahko ugotovimo, da sta samo SDS in NSi skupaj dobili več kot SD, Zares in LDS skupaj. Če seštejemo odstotke vseh strank, ki so prišle v EP, ugotovimo, da je odločno zmagala opozicija.

Jernej Pikalo © Dejan Mijovič

 
Jernej Pikalo, FDV in FUDŠ
Kristalno jasno je, da je tu SDS zmagovalka. Rezultati so pričakovani. Javnomnenjska poizvedovanja, ki so bila opravljena, so kazala v to smer.

Mislim, da je šlo za dve vrsti procesa. En proces predstavljata dve veliki stranki, ki sta tekmovali med sabo, drugi del sta pa dve osebi, Jelko Kacin in Lojze Peterle . Tu ne gre za vprašanje strank, ampak za vprašanje osebnosti. Predvsem Lojze Peterle je dosegel izjemen rezultat, ki ga je pravzaprav sam naredil.

Alja Brglez, publicistka in zgodovinarka
Predvsem je jasno, da pri nas ljudje ne čutijo EU: pri nas ni veliko evropskih razpisov, ni veliko evropskih sredstev in ni veliko ljudi, ki pridejo na evropske volitve. Te so ponovno dokazale, da gre za volitve posameznikov – SDS je imel zelo močno listo, Peterle je zmagovalec, na listi SD pa je manjkal Pahor in je zato dosegla toliko slabši odstotek kot na parlamentarnih volitvah. Če seštejete odstotke vseh strank v koaliciji in vseh v opoziciji, pa se ni od zadnjih parlamentarnih volitev nič spremenilo.

Matej Makarovič © Boštjan Tacol

 
Matej Makarovič, FUDŠ
LDS in NSi sta dosegli svoj cilj in se hkrati ponovno potrdili kot še vedno pomembna dejavnika v političnem prostoru, ki ju očitno ni mogoče odpisati. Predvsem v primeru NSi, ki je pred tem izpadla iz nacionalnega parlamenta, je šlo za nekakšno simbolično vprašanje političnega preživetja.

Še posebno zanimivo pa je dejstvo, da afera Golobič v tednu pred volitvami ni bistveno vplivala na rezultat Zares. Očitno je glavnina privržencev Zares dovolj trdno vezana na stranko, da jih težave njenega predsednika niso odvrnile od njihove izbire, ampak so jih v tej izbiri morda še celo utrdile.

Vsaj v simbolnem smislu ima še največ razlogov za razočaranje SD. Po samo pol leta vladanja je namreč njena podpora znatno upadla glede na državnozborske volitve. Čeprav so evropske volitve nekaj drugega od državnozborskih, so nesporno tudi odsev splošne notranjepolitične klime in političnih razmerij med strankami. Za največjo vladno stranko očitno niso najbolj ugoden signal.

Samo Uhan © Tacol

 
Samo Uhan, FUDŠ
Izide lahko gledamo iz dveh zornih kotov. Po eni strani imamo relativnega zmagovalca, prepričljivo, največjo opozicijsko stranko SDS, po drugi strani pa razmerje med levimi in desnimi poslanci kaže, da je pravzaprav koalicija dosegla neki pomemben rezultat. Konec koncev bi lahko rekli, da volilci bolj verjamejo koaliciji, kot koalicija sama sebi.

Po moje nobena interpretacija, ki govori, da je zmagala leva ali desna stran vizavi državnozborskih volitev, ne drži. Razmere so se bolj ali manj ohranile. Po drugi strani rezultat tudi kaže, da ni uspel, pogojno rečeno, politični atentat na Golobiča in nad stranko Zares, pač ohranila je neki rezultat, ki ga je imela na državnozborskih volitvah.

Imamo pa dve izjemi: Kacina in LDS ter Peterleta in NSi. NSi ima bistveno boljši rezultat, kot ga je imela, predvsem zato, ker je Peterle blagovna znamka, prav tako to delno velja tudi za LDS, ki je tudi podvojila rezultat državnozborskih volitev. Pahor ga je pa izgubil. Če seštejemo posamezne rezultate in v to vključimo tudi DeSUS, vidimo, da je razmerje skorajda ohranjeno v primerjavi s tistim, kar se je zgodilo na državnozborskih volitvah. Morali bi pa bolj poudariti, da evropske volitve niso državnozborske volitve.

Boštjan M. Turk
SDS je dobila veliko več odstotnih točk, ima pa isto število mandatov kot SD, kar je nenavadno. Tudi NSi ima isto število mandatov kot Zares, pa ima skoraj enkrat več glasov. To je za vladajočo večino zelo pomemben signal.

Vsaka volilna udeležba je legitimna in jo je treba spoštovati. Ljudje so očitno želeli nekaj povedati. Če bi bili navdušeni nad to politiko in s trendi v zadnjem času, bi volili drugače. Gre za zaupnico Evropski ljudski stranki, ki je v Sloveniji zmagovalka, in to je temeljni nauk vsega tega.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.