Svet
27 ogledov

Razkorak med najbogatejšimi in ostalimi ljudmi vse večji

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Anže Petkovšek
Bogastvo, ki ga ima odstotek najbogatejših prebivalcev sveta bo kmalu preseglo vrednost premoženja, ki je v lasti preostalih 99 odstotkov ljudi, ugotavlja organizacija Oxfam.

Premoženje odstotka najbogatejših bo ob trenutni rasti presegel magično mejo 50 odstotkov leta 2016.

Leta 2009  je to znašalo 44 odstotkov, lani se je povzpelo že na 48 odstotkov. V poročilu, ki ga je izdal Oxfam, organizacija opozarja, da "eksplozija neenakosti" onemogoča boj proti svetovni revščini.

Winnie Byanyima, prva dama organizacije, se sprašuje ali ljudje res želijo živeti v svetu, kjer ima odstotek ljudi več premoženja kot vsa ostala populacija skupaj.

"Raven globalne neenakosti je enostavno šokantna in čeprav se ta vprašanja zadnje čase pogosto pojavljajo v javnosti, se prepad med najbogatejšimi in ostalim svetom zelo hitro širi," je dejala.

Bogati še naprej bogatijo

Od ostalih 52 odstotkov svetovnega premoženja je kar 46 odstotkov v lasti najbogatejše petine prebivalstva, poudarjao pri Oxfamu.

Štiri petine svetovne populacije v povprečju preživijo s 3.330 evri na leto; za primerjavo, bogataška elita je lani v povprečju preživela z 2,34 milijona evrov.  

V Oxfamu napovedujejo kampanjo, s katero želijo omejiti prepad med elito in revnimi, začeli bodo z iskanjem podjetij, ki se izogibajo plačilu davkov.

Komentarjev 1