Svet
6 ogledov

Razkošni podpis evropske pogodbe

Kot 23. članico Evropske unije sta Slovenijo pri podpisu zastopala slovenski pre Žurnal24 main
Slovesnemu podpisu novo reformne pogodbe Evropske unije je sledila velika protokolarna zabava, ki je zadovoljila tudi najbolj prefinjeni okus.

Voditelji držav in vlad članic Evropske unije so danes v Lizboni slovesno podpisali novo reformno pogodbo Evropske unije. Pogodba je bila podpisana v samostanu Mosteiro dos Jeronimos v Lizboni, zaradi česar je tudi dobila ime Lizbonska pogodba. V imenu Slovenije sta pogodbo podpisala slovenski premier Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel.

Podpisana sta bila dva dokumenta - pogodba in poseben memorandum ob slovesnosti. Kot zanimivost lahko omenimo, da je pogodba bila podpisana s posebnimi srebrnimi pisali s posvetilom ob dogodku. Pisala pa so voditelji in zunanji ministri na koncu dobili v dar v spomin na slovesni podpis.

Dogodek je predstavljal velik protokolarni zalogaj, saj je državni protokol območje okrog samostana zaprl za avtomobile, zato so se politični veljaki na kosilo 600 metrov stran, v muzej kočij Museu dos Coches v Belemu ob predsedniški palači, odpravili kar v počasnem starem tramvaju v belo-modrih barvah portugalskega predsedstva. V čast dnevu podpisa pogodbe je danes v evropski prestolnici odprlo vrata vseh enajst muzejev, razen muzeja kočij, kjer kosijo evropski voditelji in ministri, prav tako je zastonj javni prevoz. Celo mesto je okrašeno v belo-modri barvi; napisi povezanimi z Lizbonsko pogodbo in portugalskim predsedstvom visijo po vseh ulicah.

Po podpisu pogodbe je sledila slavnostna zdravica ob kateri so postregli z belim portom iz leta 1957, rojstnega leta temeljne pogodbe EU, Rimske pogodbe. Zdravici je sledila prava petična gostija, katere meni je vseboval paradižnikovo juho, tipično portugalsko ribo z imenom cataplana iz Algarveja, s portugalskega juga, za konec pa so se posladkali z ananasom s portugalskih Azorov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.