Svet
1084 ogledov

Trump razkril, kakšen zid želi na meji

donald trump
1/2
EPA
Ameriški predsednik napoveduje izgradnjo prozornega zidu s sončnimi paneli.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je že v svoji predvolilni kampanji obljubljal, da bo na meji z Mehiko postavil visok zid, napoveduje izgradnjo zidu, skozi katerega se bo videlo.

Spremljanje tihotapcev z drogami in ljudmi

Novinarjem na poti domov iz Pariza je povedal, da bo moral biti zid prozoren, da "mejni agenti ne dobijo na glavo vreče z mamili". Na ta način bi policija lahko spremljala gibanje tihotapcev z ljudmi in drogami.

Dodal je, da ne bo potrebna izgradnja zidu po celotni južni meji, ker naravne prepreke, kot so gore in reke, na mnogih krajih onemogočajo prehod. Ocenjuje, da bi bilo dovolj postavitev okoli 700 do 900 milj (1126 do 1448 kilometrov) zidu. 

Mehiška meja | Avtor: Profiemdia Profiemdia

"Ena od stvari, ki jo potrebujemo pri zidu, je preglednost," je povedal novinarjem. "Lahko je železen z odprtinami, a potrebno je videti na drugo stran.

Trump je omenil tudi možnost postavitve solarnih panelov. "Ni boljšega prostora za sončne celice, kot je meja z Mehiko in to bo videti lepo," je dejal. "Imamo podjetja, ki razmišljajo o tem."

Denarja še ni

Za izgradnjo zidu kongres še ni odobril nobenega denarja. Spomnimo, da je Trump med volilno kampanjo dejal, da bo postavitev bariere plačala kar njihova južna soseda sama.

Meja z Mehiko je dolga 3218 kilometrov, največji mejni reki sta Colorado v Arizoni in Rio Grande v Teksasu. ZDA imajo na meji že sedaj okrog 1000 kilometrov ograj, zidov ali drugih umetnih ovir.

Mehiška meja | Avtor: Profiemdia Profiemdia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jerneja45 19:54 19.avgust 2017.

    Pa saj toti ni za nikamor, no!