Svet
7 ogledov

Razkrit domači terorizem

Bruce Ivins naj bi bil duševno motena osebnost, ki so se je celo bali. Žurnal24 main
FBI je objavil 200 strani dokumentov, povezanih s preiskavo ameriškega vojaškega znanstvenika Brucea Ivinsa, ki so ga sumili, da je pošiljal pisma z antraksom.

Kmalu po največjih napadih v zgodovini ZDA so se začela v pisarnah senatorjev in medijskih osebnosti pojavljati pisma s sporami antraksa in Američane je zajel preplah, ker so mislili, da gre za nadaljevanje terorističnih napadov mreže Al Kaide. Zaradi strupenih pisem je umrlo pet oseb, več jih je zbolelo, farmacevtske družbe pa so dobro služile s prodajo antibiotikov.

FBI zavozil!
Zaradi uradnega molka je kmalu postalo jasno, da ne gre za tuji terorizem, ampak za nekaj, kar je zraslo doma v ZDA. FBI je najprej pošteno zavozil preiskavo in pravosodni minister John Ashcroft je kot osebo, zanimivo za preiskavo, označil nekega drugega znanstvenika iz ameriškega vojaškega laboratorija v Fort Detricku v zvezni državi Maryland, kjer ameriška vlada dela poskuse z bojnimi strupi. Objavo dokumentov o preiskavi je odredil zvezni sodnik Royce Lamberth.

Znanstvenik Stephen Hatfill je pred kratkim dosegel zunajsodno poravnavo z vlado, ki mu je zaradi uničenja dobrega imena plačala šest milijonov dolarjev. Hatfill naj bi bil žrtev Ivinsa, ki naj bi zavajal preiskovalce FBI in valil krivdo na sodelavce. Ivins je pretekli teden naredil samomor. FBI trdi, da zato, ker mu je postalo jasno, da bo kmalu aretiran in obsojen na smrt. Njegov odvetnik Paul Kemp pa vztraja pri Ivinsovi nedolžnosti in trdi, da je samomor posledica neznosnega pritiska agentov FBI, ki ga niso pustili pri miru.

Zvezni tožilec Jeff Taylor je novinarjem dal na mizo kup dokumentov, ki naj bi potrjevali, da je Ivins kriv. Taylor je dejal, da so prepričani, da bi na sodišču zmagali in izrazil obžalovanje, da dokazov ne bodo mogli predstaviti poroti. Dokumenti naj bi dokazovali, da je imel Ivins edini dostop do spor antraksa, ki so jih našli v pismih. Leta 2001, nekaj tednov pred napadi, naj bi se dal cepiti proti antraksu, v njegovi pisarni pa naj bi našli tudi vrsto kuvert, ki so bile uporabljene za napade.

Duševno motena osebnost
Kaj več materialnih dokazov ni bilo. FBI je objavil tudi pričevanja sodelavcev in njegove psihiatrinje, ki pravijo, da je bil duševno motena osebnost, ki so se je celo bali. Prav tako menda ni znal pojasniti, zakaj je bil v laboratorijih zunaj delovnega časa v času napadov. Ivins naj bi agentom FBI uvodoma predal lažne vzorce antraksa, kar so odkrili šele marca 2005 in ga potem s tem soočili. Ivins je trdil, da je šlo za nenamerno napako.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.