Svet
13 ogledov

Razkritja brutalnih posilstev in zlorab

Novinar CNN sedi ob Erkinu. (Foto: CNN)
1/20
Žurnal24 main
Na dan prihajajo izpovedi preživelih, a zlorabljenih, pohabljenih ali kako drugače (p)oškodovanih Uzbekov. Kot pravi eden izmed njih: agonija je neznosna.

Hikmatulo Urunbajev leži v postelji v bolnišnici na vzhodu Uzbekistana in se prestrašen spominja streljanja, ki ga je preživel v minulih dneh. Agonija je neznosna, pravi.

Kirgizijci so v njegovo hišo nasilno vstopili prejšnji četrtek in ga ustrelili. Ostalim članom družine so zaukazali, naj zapustijo državo. Nato so požgali njegovo hišo. "Vpili so, da je Kirgizija za Kirgizijce ter da ni prostora za Uzbeke," se spominja 65-letnik.

Več o aktualnem dogajanju in stanju v Kirgiziji ter Uzbekistanu pa v galeriji.

Pohabljen in zlorabljen
Poleg Hikmatula v bolnišnici leži Erkin, ki je le po čudežu ostal med živimi. Komaj še diha, a uspe izustiti, da so ga brutalno pretepli Kirgizijci, poroča CNN. Zdravniki povedo, da so mu zlomili lobanjo in čeljust. Grlo so mu prerezali od ušesa do ušesa. A še preden so mu to storili, so ga polivali z vrelo vodo, najbolj po genitalijah.

Snemali so posilstva in se smejali
Na dan prihajajo tudi številne pretresljive izpovedi žensk. Sestri, ki se z imeni nista želeli izpostavljati, sta dejali: "Odpeljali so nas v bar in tam so nas ločili od moških. S sestro so naju posilili pred najino mamo. Vse so posneli na mobilne telefone in se smejali," je povedala ena od njih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.