Svet
12 ogledov

Razlita nafta prekrila obalo Kalifornije

Posebne ladje za čiščenje morja sicer delajo s polno paro, a se bo večino nafte Žurnal24 main
Potem ko je v zalivu San Francisca prišlo do razlitja 220.000 litrov nafte, je kalifornijski guverner Arnold Scjwarzenegger na prizadetih območjih razglasil izredne razmere.

Nafta je iztekla iz tovorne ladje, ki se je v sredo ob plutju iz zaliva San Francisca zaletela v most, posledice pa so hujše, kot so oblasti sprva pričakovale.
Z razglasitvijo izrednih razmer naj bi se na območju omogočilo hitrejše odstranjevanje razlite nafte. Po navedbah tamkajšnje obalne straže je morje na obale zaliva poleg nafte naplavilo tudi večje število mrtvih in poškodovanih ptic in drugih živali. Reševalci si prizadevajo z vsemi razpoložljivimi sredstvi omejiti razlitje, ki ogroža več kilometrov kalifornijske obale.

Pristojne službe se bojijo, da večino goriva ne bo mogoče nikoli očistiti in se bo absorbiralo v tamkajšnji ekosistem. Naftni madež se je zaradi močnega plimovanja zelo razširil in je onesnažil kilometre obale, zaradi česar so morali zapreti veliko tamkajšnjih plaž in odpovedati vse prireditve na prostem.

Pristojni ukrepali po kavbojsko?
Veliko kritik javnosti leti na odziv pristojnih služb, saj so zelo pozno odreagirale na poročila o onesnaženju, poleg tega pa je prišlo še do pomanjkljive komunikacije med pristojnimi službami, kar je dodatno preprečevalo pravočasen odziv.

Tovorna ladja Cosco Busan se je v sredo iz zaliva San Francisca podala na pot proti Južni Koreji, in se iz doslej neznanih razlogov v gosti megli zaletela v enega izmed nosilcev mosta, ki se pne čez zaliv. Iz trupa poškodovane ladje je začela iztekati nafta. Po navedbah oblasti most čez zaliv ob trku ni bil poškodovan.

Preiskovalci skušajo sedaj ugotoviti, zakaj je prišlo do nesreče pod mostom, mimo katerega letno pluje na stotine ladij. Kapitan ladje naj bi bil sicer zelo izkušen, prav tako je bilo med nosilci veliko prostora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.