Svet
13 ogledov

"Razmere kritične, Zavija obkoljena"

Uporniki se bojijo predvsem zračnih napadov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Novi zračni napadi - uporniki se zavedajo, da bi jih Gadafi lahko uničil z njimi, zato prosijo za pomoč. V pripravi resolucija za prepoved letenja nad Libijo.

Letalske sile so napadle stanovanjska poslopja in kontrolne točke upornikov ob robu strateško pomembnega mesta Ras Lanuf. Letalskim napadom je sledilo še obstreljevanje položajev upornikov, ki so se umaknili okoli 13 kilometrov zahodno od mesta. O smrtnih žrtvah sicer niso poročali.

Gadafi naj bi po osvojitvi mesta Ras Lanuf poskušal upornike odstraniti tudi iz okolice puščavske avtoceste, ki Ras Lanuf povezuje z mestom Bin Džavad, ki so ga Gadafijeve sile zavzele že v nedeljo.

Silovit napad na Zavijo
O spopadih so poročali tudi iz mest Zavija na zahodu države in Misrate na vzhodu, ki so ju uporniki zasedli pred mesecem dni. Po navedbah nekdanjega predstavnika libijskega zunanjega ministra Murada Hemajme so Gadafijeve sile začele silovit napad na Zavijo, kjer naj bi bile razmere po njegovih besedah "zelo kritične".

Ne sprejmejo pogojev za odstop
Al Džazira je včeraj poročala, da je začasni svet upornikov zavrnil Gadafijev predlog, da odstopi. Gadafi je v zameno za odstop zahteval varnost zase in vso svojo družino, obljubo, da jim ne bodo sodili in da bodo lahko obdržali svoje bogastvo. Uporniki so njegov predlog zavrnili, saj bi to pomenilo, da se je Gadafi umaknil častno. Prav tako vztrajajo, da je predpogoj za začetek pogajanj Gadafijev odstop.

Vlada je sicer danes zanikala, da bi se pogovarjala z uporniki.

"Za vsakim vogalom ljudje streljajo. Mesto hoče (Gadafi) zavzeti do srede. Mednarodna skupnost mora nekaj narediti," je poudaril Hemajma.

"Razmere so kritične. Zavija je obkoljena, dnevno jo bombardira vojska," je še poudaril. Zavija se nahaja 40 kilometrov od glavnega Gadafijevega oporišča - Tripoli.

Zaliv podpira idejo

Tako Velika Britanija kot Francija že intenzivno pripravljata resolucijo Združenih narodov, ki bi uvedla prepoved letenja nad Libijo.

Zalivske države podpirajo zamisel in si želijo čiprejšnji vrh Arabske lige. S tem želijo predvsem preprečiti, da bi Gadafijeve letalske sile bombardirale upornike in civiliste.

 V državljanski vojni je davek med civilisti vse večji. Na to je opozorila tudi koordinatorka Združenih narodov Valerie Amos:

"Humanitarnim organizacijam morajo nujno dovoliti dostop. Ljudje so ranjeni in umirajo, potrebujejo takojšnjo pomoč."
Združeni narodi so že zaprosili za 160 milijonov dolarjev sredstev. S tem denarjem bodo v naslednjih treh mesecih poskrbeli za začasna zavetišča, hrano in zdravila.

Kako se spopasti z razmerami, razmišljajo tudi v Natu. Za zdaj so vpeljali 24-urni letalski nadzor.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Gadafi bi lahko napadel kot ranjen volk.
predstavnik upornikov o tem, kako bo reagiral Gadafi, če mu Zahod ne prepreči letalskih napadov.

Gadafi z glavo v pesku
Libijska vlada pa kot da živi v vzporednem svetu. Trdijo, da ne napadajo lastnih državljanov, pač pa da se borijo proti teroristom iz Al Kaide in da varnostne sile napadajo le oborožene posmazenike.

Saadi Gadafi je v intervjuju za Al Arabijo dejal, da njegov oče sploh še ni poslal vseh sil v boj, saj jih hrani za obrambo pred morebitnim napadom tujih sil.

Gadafi pa je v pogovoru za televizijo France 24 opozarjal, kako pomemben evropski partner je Libija v boju proti teroristom Al Kaide, prav tako je država po njegovih besedah branik pred prebegom milijonov nelegalnih imigrantov v Evropo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.