Svet
10928 ogledov

Srbija. Tako hudo ni nikjer drugje. Vlada noče sprejeti ukrepov.

Zaščitna maska Profimedia
Srbija je postala novo žarišče koronavirusa.

V zadnjem tednu imajo po podatkih AFP v Srbiji v povprečju več kot 6500 novih primerov okužb na dan. To pomeni, da je okuženih 93,5 ljudi na 100.000 prebivalcev. V torek so po podatkih Worldometra potrdili 6.930 novih primerov in 53 primerov smrti. Od začetka pandemije so zabeležili 1.017.798 primerov okužb in 8.841 smrti. 

Kljub temu da je nošenje mask in vzdrževanje ustrezne medosebne razdalje obvezno, je nadzor nad tem slab. Bari so prepolni, maske nosijo le redki. "Virus me ne skrbi. Lani sem zbolel za covidom-19, a ni bilo grozno," je dejal 20-letni študent. 

Zdravstveni delavci pozivajo vlado, naj uvede strožje ukrepe, kot je omejitev delovnega časa nenujnih služb, in covidno potrdilo, ki bi omejilo družbene aktivnosti tistim, ki niso cepljeni. Predsednica vlade Ana Brnabić je predlog zavrnila. "Potrdila ni mogoče kontrolirati, prav tako ne nošenja mask v zaprtih prostorih. Imamo pa zdravilo za to ... cepljenje," je dejala na novinarski konferenci. 

Glavni epidemiolog v državi Predrag Kon ne more verjeti, da vlada ne želi uvesti strožjih ukrepov. Predsednik sindikata zdravnikov Rade Panić takšno odločitev povezuje z dejstvom, da bodo prihodnjo pomlad volitve, in velikim vplivom nasprotnikov cepljenja. "Nasprotniki cepljenja so ustvarili problem, vlada pa ga noče rešiti zaradi volitev," je Panić dejal za AFP. "Sporočilo je, da smo prepuščeni sami sebi."

Srbiji se zatika, ko gre za cepljenje. Če je sprva cepljenje potekalo hitro in so se v Srbijo lahko prišli cepit tudi tuji državljani, se je zdaj trend obrnil. Močan vpliv imajo nasprotniki cepljenja, čedalje večje je nezaupanje v vlado, olje na ogenj pa priliva še skupina zdravnikov, ki podpihujejo dvome v cepljenje. 

Zaskrbljujoč je nizek odstotek cepljenih mladih, starih od 18 do 30 let. Do zdaj se jih je cepilo le 22 odstotkov. Brnabićeva je prepričana, da so mladi v Srbiji drugačni od sovrstnikov drugje po Evropi, zato uvedba covidnega potrdila za obisk dogodkov in lokalov ne bi prinesla želenega rezultata. "Ko bi slišali, da je nekdo ponaredil potrdilo, da bi šel v bar ali nočni klub, bi to postalo kul in vsi mladi bi želeli dokazati, da tudi oni lahko to naredijo," je dejala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar jate
    jate 17:02 13.oktober 2021.

    nč hudga,čimprej naj pride do prekuženosti,da bo potlej mir

  • Tamela_Zielinski 16:06 13.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:42 13.oktober 2021.

    Torej imamo pri nas kljub vsem ukrepom več mrtvih na število prebivalcev.. To pomeni lahko le dvoje...ali pri nas lažejo in res vse okužene umrle, ki so umrli zaradi drugih bolezni štejejo kot žrtve Covida, ali pa cepljenje in ukrepi ...prikaži več pač ne delujejo.. Oboje pa pomeni, da je vlada padla na tem izpitu ..in tudi drugače, seveda