Svet
14 ogledov

Razmere uhajajo izpod nadzora

Takole je Correa nagovoril protestnike, na koncu je moral pobegniti. (Foto: Reut
1/9
Žurnal24 main
Razmere v Ekvadorju se zaostrujejo. Razglasili izredne razmere. Na opozicijo in varnostne sile letijo obtožbe državnega udara.

Začelo se je s protetsom vojakov in policistov, razmere pa so v nekaj urah ušle izpod nadzora. V prestolnici Quito, Guayaquiliju in ostalih mestih požigi in kraje. Oborožene sile in policija so zavzele nekaj vojašnic, postavili so cestne blokade, zasedli so zgradbo parlamenta. 

Predsednik države Rafael Correa je poskušal pomiriti razmere v eni izmed vojašnic, vendar ni našel primernih besed: "Če želite ubiti predsednika, tukaj je. Ubijte ga, če ga hočete. Ubite ga, če imate dovolj poguma," je med drugim dejal Carrea, ki je moral nazadnje zaradi solzilca zbežati iz vojašnice.

Predsednik je opozicijo in oborožene sile obtožil, da poskušajo izvesti državni udar, nato pa je razglasil izredno stanje.

Letališče zaprli
Okoli 300 pripadnikov policije in vojske protestira, ker jim vlada namerava ukiniti nekatere ugodnosti. Vendar pa gre za vse prej kot proteste na ulici – zavzeli so vzletno stezo na letališču v glavnem ekvadorskem mestu Quito, zaradi česar so ga morali zapreti, vsi poleti so odpovedani. Zasedli so tudi most in glavno cesto, ki vodi v prestolnico.

Za zdaj vsi na najvišjih položajih obsojajo proteste kot nesprejemljive in zagotavljajo, da so razmere pod nadzorom. Tudi vrhovni poveljnik vojske zagotavlja, da so vojaki še naprej zvesti predsedniku Correi.

Vlada neomajana
Ton predsednika Rafaela Correa ni bil nič kaj spravljiv: "Če želite zavzeti vojašnice, pustiti državljane nezaščitene, če se želite izneveriti vašemu poslanstvu policije, kar storite to. Vlada bo storila, kar je treba storiti."

Nemir se je razširil po mestu. BBC navaja, da so skupine po mestu zažigale gume, Reuters pa poroča, da se predčasno zapirajo šole in nekatera podjetja.

Nemiri so izbruhnili, ko je v javnost pricurljala informacija, da Correa razmišlja o tem, da bi razpustil parlament.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.