Svet
15 ogledov

Razpuščena Mubarakova stranka

Danes so Hosnija Mubaraka iz Šarm el Šejka prepeljali v vojaški objekt v Kairu. Žurnal24 main
Egiptovsko vrhovno sodišče je danes odredilo razpustitev in zaplembo premoženja politične stranke nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka, ki so ga danes iz Šarm el Šejka pripeljali v Kairo.
Mubarakova stranka je imela več let popoln monopol nad političnim življenjem v Egiptu. Imela je veliko večino v parlamentu, kot tudi oblast nad ustanavljanjem novih strank v Egiptu.

Egiptovsko vrhovno sodišče je danes odredilo razpustitev in zaplembo premoženja politične stranke nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka. To je bila tudi ena glavnih zahtev protivladnih protestov, ki so potekali februarja letos.

Zaradi strahu, da bi se njegovi visoki predstavniki poskušali prebiti na visoke položaje tudi po njegovem odstopu, so aktivisti ves čas pritiskali na začasno vojaško oblast v Egiptu, naj ukine nekdanjo vladajočo Nacionalno demokratsko stranko.

Odločitev sodišča je bila hitra, saj v zadnjem času napetost med vojsko in aktivisti spet narašča. Aktivisti namreč obtožujejo vojsko, da ščiti pripadnike nekdanjega režima.

Pridržali Mubaraka in sinova
Pred nekaj dnevi je egiptovski generalni državni tožilec Mubaraku in njegovima dvema sinovoma odredil 15-dnevno pridržanje zaradi suma zlorabe položaja in vpletenosti v smrt okoli 800 ljudi med protivladnimi protesti v Egiptu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.