Svet
4 ogledov

Razstrelili jezove zaradi poplav

poljska, poplave, reka, jez
1/21
Žurnal24 main
V poplavah na Poljskem je umrlo 15 ljudi. Da bi oblasti preprečile najhujše, so že razstrelile nekatere jezove. Že zdaj pa je jasno, da bo škoda več milijard evrov.

Močno deževje, ki se bo sicer po napovedih vremenoslovcev nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, in narasle vode so po prvih podatkih povzročili za več kot dve milijardi evrov škode.

Še bo deževalo
Poljakom vreme očitno ni naklonjeno. Po napovedih tamkajšnjih vremenoslovcev bo deževalo še nekaj dni.

Najhuje je bilo v ponedeljek v vasi Swiniary, ki je od glavnega mesta Varšava oddaljena 80 kilometrov. Narasla reka Visla je prebila tamkajšnji jez in povzročila 50 metrov dolgo luknjo.

"Enote za hitro posredovanje so razstrelile še ostali del nepoškodovanega jezu in omogočile vodi prost pretok," je dejala tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Malgorzata Wozniak. "V številnih predelih Poljske so jezovi po tako obilnem deževju in naraslih vodah v zelo slabem stanju."

poljska, poplave, reka, jez | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po besedah Wozniakove veliko nevarnost predstavljajo tudi plazovi na jugu Poljske, a na srečo gladina vode upada. "Takoj ko so začele reke upadati, so reševalci našli trupla ljudi, ki so bili pogrešani," je dejala Wozniakova.

Nemci v pripravljenosti
Zaradi naraslih voda so v pripravljenosti tudi Nemci. V nevarnosti so predvsem mesta ob reki Odri. Oblasti pričakujejo, da bi reka lahko prestopila bregove že konec tega tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.