Svet
5 ogledov

Razžrti in sestradani

Na Čopovi ulici v centru Ljubljane so postavljeni dvojniki ruandskih otrok ulice Žurnal24 main
Kartonske dvojnike je Unicef prepustil na milost in nemilost ljubljanske Čopove ulice.
"Njihove rokice in nogice so vse razžrte od raznoraznih drobnih in večjih živalic," je Unicefova ambasadorka Milena Zupančič opisala otroke z ulic Ruande. Ti otroci so po njenih besedah sestradani in prestrašeni, da pozabijo na svojo stisko, pa se mnogi med njimi drogirajo z lepilom.

 

Bolezen in lakota

HIV/aids. V Ruandi je približno tri odstotke prebivalcev okuženih z virusom HIV – aidsom.
Ruanda. Poleg revščine se država spopada z visoko podhranjenostjo med otroki (45 odstotkov) in visoko umrljivostjo mater (750 smrti na 10 tisoč žensk).

Bojijo se celo zaspati
“Srečanje s temi otroki je bilo strašno pretresljivo,” opisuje Milena Zupančič obisk centra v Ruandi, kjer sprejemajo otroke z ulice. Ko so jih nekaj pripeljali, so nekateri v trenutku zaspali. “Ti otroci so ves čas v strahu, bojijo se celo zaspati, da jih ne napadejo kakšne živali,” pripoveduje Zupančičeva in dodaja, da so mnogi med njimi tudi zlorabljeni. Kljub vsem grozotam pa so po besedah Dejana Turka, člana Unicefovega gospodarskega odbora, otroci zelo prijazni, ljubeči in hvaležni za vsako malenkost.

Dvesto evrov za otroka
Včeraj je Unicef Slovenija začel z akcijo Umaknimo ruandske otroke z ulic, ob kateri so na Čopovo ulico v Ljubljani postavili dvojnike ruandskih otrok. Vsak zunanji vpliv na otoke, kot je vreme, vandalizem ali kakšno drugo nasilje, bo po njihovih besedah odraz dejanskih razmer, v katerih živijo otroci v Ruandi. Ker potrebuje Unicef za rešitev enega otroka 200 evrov, bodo za vsakih 200 evrov, ki jih bodo zbrali v akciji, simbolično umaknili enega dvojnika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.