Svet
24 ogledov

Rdeči križ prejel za pol milijarde donacij, zgradil pa le šest hiš na Haitiju

Haiti trupla potres Žurnal24 main
Za pomoč pri obnovi Haitija, kjer je pred petimi leti potres povzročil veliko razdejanje, je ameriški Rdeči križ prejel 450 milijonov evrov donacij. S tem denarjem je zgradil vsega šest hiš.

Skoraj pol milijarde evrov so ameriškemu Rdečemu križu za pomoč prebivalcem Haitija namenili ljudje. S tem denarjem smo streho nad glavo zgradili 130 tisoč ljudem, so trdili v vodstvu organizacije. A izkazalo se je, da so zgradili vsega šest hiš, piše ameriška revija Time.  

Rdeči križ je sicer res začel velik projekt, s katerim so želeli oživiti eno od sosesk v prestolnici Port-au-Prince, a zgrajena ni še niti ena hiša, ljudje še vedno živijo v barakah brez dostopa do pitne vode in elektrike, sanitarne razmere so katastrofalne, ugotavljajo v nevladni organizacija ProPublica.

Denar se je izgubil pri svetovalcih in podizvajalcih 

Eden od glavnih razlogov za neuspeh Rdečega križa je, da so najemali različne svetovalce in podizvajalce, ki so svoje storitve mastno zaračunali, do tistih, ki bi ga potrebovali, pa denar ni prišel, še piše Time. 

"Kot številne humanitarne organizacije, ki so se odzvale na dogodke na Haitiju, je tudi Rdeči križ naletel na težave, ko gre za komunikacijo z oblastmi, spori glede lastništva zemljišč, zapleti na carini in iskanje primerno usposobljenih ljudi. Teh je bilo malo, povpraševanje po njih pa veliko. Veliko preglavic je povzročil tudi izbruh kolere," na očitke odgovarjajo v Rdečem križu.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:40 05.junij 2015.

    Karitasu vsen bl zaupam k pa Rdečmu Križu al pa Unicefu. Pa ne zato ker bi bil vern al pa kej ampak ker je blo pr drugih organizacijah vedno polno enih afer z korupcijo, za Karitas pa zaenkrat še nism ...prikaži več slišu da bi kej od tega se šli.

  • Avatar čavez
    čavez 11:37 05.junij 2015.

    Najbolj donosen poklic na tem svetu je lopov.

  • rhombur 11:01 05.junij 2015.

    50% za pravi namen je zelo optimističen odstotek.