Svet
270 ogledov

Rdeči telefon s Severno Korejo obmolknil

Severnokorejski vojaki Reuters
Stopnjevanje napetosti. Za Severno Korejo 60-letni dogovor z Južno Korejo o premirju neveljaven.

Z novim rožljanjem se je Severna Koreja odzvala na nove sankcije, ki jih je Varnostni svet Združenih narodov sprejel proti državi. "Sankcije so razglasitev vojne proti Severni Koreji," so zapisali v uradnem časniku vladajoče Delavske stranke. Koreji sta tehnično še vedno v vojni, saj se je leta 1953 vojna ni končala z mirovno pogodbo, ampak s premirje, ki ga zdaj Severnokorejci ne nameravajo več upoštevati.

Prekinitev spoštovanja sporazuma o premirju je prišla ravno v času vsakoletnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje. Pjongjang jih vidi kot "odprto razglasitev vojne".

Severna Koreja se prav tako ni odzvala na rdeči telefon. Iz Seula so komunikacijo poskušali vzpostaviti ob 9. in 16. uri po lokalnem času, a na drugi strani ni bilo odgovora, poroča CNN. Iz Bele hiše so sporočili, da  s takimi provokacijami ne bodo nič dosegli. Analitiki ocenjujejo, da Severna Koreja še nima dovolj razvitega jedrskega programa, da bi lahko napadli.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.