Svet
8 ogledov

Redne lete odpovedal tudi Air France

Air France je že napovedal zmanjšan obseg letov. Žurnal24 main
Na tleh letala Qantasa in Air France. Potniki besni. Dogovori potekajo.

Stavka kabinskega osebja je prizemljila tudi letala francoske letalske družbe Air France. Kljub državnemu prazniku so odpovedali 20 odstotkov letov. Tako je na tleh ostalo okrog 200 letal.

Mogoče je pričakovati tudi, da bodo nekateri leti odpovedani v zadnjem trenutku ali pa da bodo imeli zamudo. Potniki, ki so želeli za praznike odpotovati k svojim najbližjim, so zgroženi. "To je nočna mora. Čakamo že od sedmih zjutraj. Naše letalo je že odletelo, a se nismo mogli vkrcati, ker imajo prednost družine," je povedal 39-letnik Franck Pivert.

Do spora med kabinskim osebjem in vodilnimi je prišlo po objavi izgube v prvi četrtini leta, ki je znašala 197 milijonov evrov.

Qantas vztraja na tleh

Zaradi spora s sindikati pa je letala prizemljilo tudi vodstvo ene največjih letalskih družb na svetu Qantas. Prizadetih je 70 tisoč potnikov po vsem svetu. Vmes je že posegla avstralska vlada. Avstralska predsednica vlade Julia Gillard je zaskrbljena nad izgubo, ki jo prinaša stavka, saj ta lahko ogrozi nacionalno gospodarstvo. "Verjamem, da želijo čim prej rešiti spor. Tudi sama želim, da se spor čim prej reši in da se sprejmejo določeni ukrepi."

Novica o prizemljitvi je udarila kot strela z jasnega v času enega najbolj počitniških tednov v Avstraliji, ki ga v torek zaznamuje tudi legendarna konjska tekma Melbourne Cup. Odpovedanih je 600 letov.

Qantas se o plačah in načrtovanem prestrukturiranju podjetja sicer pogaja s tremi sindikati. Družba namreč načrtuje širjenje v Azijo, sindikati pa se bojijo, da bodo Avstralce ob tem zamenjali s cenejšo delovno silo. Izvršni direktor družbe Alan Joyce trdi, da delovna mesta, ki jih zdaj zasedajo avstralski državljani, ne bodo ogrožena. Sindikati so v petek napovedali, da bi lahko s serijami stavk nadaljevali vse do sredine prihodnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.