Svet
17 ogledov

"Reeva je umrla v mojem naročju"

Oscar Pistorius EPA
"Ubili ste Reevo Steenkamp, kajne?" je navzkrižno zaslišanje Oscarja Pistoriusa začel tožilec. Obtoženi vztraja, da je šlo za nesrečo. Navzoče v dvorani so šokirali s fotografijo poškodb glave žrtve.

Tožilec Gerrie Nel je neizprosno začel navzkrižno zaslišanje Oscarja Pistoriusa. Navzočim v dvorani so pokazali poškodbe glave, ki jih je utrpela Reeva Steenkamp. Pistorius fotografije ni želel pogledati. Nel je dejal, da se je njena glava "razletela kot lubenica", in se pri tem skliceval na videoposnetek, na katerem Pistorius strelja lubenice na strelišču. "Veste, da se je isto zgodilo z Reevino glavo – eksplodirala je," je dejal Nel. 


Ko so pokazali fotografijo, je tožilec pozval Pistoriusa, naj si jo pogleda. "Poglejte. Vem, da nočete, ker nočete prevzeti odgovornosti. Poglejte." "Ne bom gledal te fotografije. Ko sem jo dvignil tisto noč, so se moji prsti dotaknili njene glave, spomnim sem, ni mi treba gledati fotografije, bil sem tam. S tem, ko sem tukaj, prevzemam odgovornost – ne bom gledal te fotografije." A tožilec je vztrajal: "Čas je, da jo pogledate." Na koncu je morala vmes poseči sodnica, ki je ukazala umik fotografije in odredila odmor, da se je Pistorius lahko zbral in nadaljeval pričanje. 

Tožilec je od Pistoriusa zahteval, naj izreče, da je ubil Reevo Steenkamp in tako prevzame odgovornost za dejanje. Obtoženi namreč vztraja, da gre za grozljivo napako. Ob prihodu na mesto za pričanje je opisal, kako jo je odnesel v spodnje nadstropje hiše.

Ko je vdrl v kopalnico, je najprej preveril, ali diha, a dihanja ni zaznal. "Potegnil sem jo nase in nekaj časa sedel tam in jokal. Čutil sem njeno glavo na mojem ramenu in kri, ki je tekla po meni. Mislil sem, da sem jo čutil dihati. Videl sem, da ima zlomljeno roko. Poskusil sem jo dvigniti. Videl sem, da še diha. Poskušala je dihati." 

Pistorius je poklical nujno pomoč in varnostnike, a se nobenega od klicev ne spomni dobro. Reevo mu je uspelo odnesti v spodnje nadstropje in pri tem klicati na pomoč. "Samo sedel sem in čakal, da pride reševalno vozilo. V njenih ustih sem imel prste, da bi ji pomagal dihati. Na boku sem imel roko, s katero sem poskušal ustaviti krvavitev. Reeva je že umrla, ko sem jo držal, zato sem vedel, da reševalci ne bodo mogli narediti nič," je povedal Pistorius.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.