Svet
13 ogledov

Referendum, ali bodo lahko še streljali ptice

Iz društva za zaščito živali sporočajo, da se letos obeta pravi masaker nad živa Žurnal24 main
Malteški volivci se danes odpravljajo na volišča za referendum, ki bi lahko končal sporno tradicijo spomladanskega lova na ptice, ki se selijo čez Sredozemlje.

Vprašanje spomladanskega lova že leta povzroča žolčne razprave na Malti. Podporniki trdijo, da gre za običaj, nasprotniki pa lov napadajo kot kruto prakso.

Evropsko sodišče (ECJ) je že leta 2009 obsodilo Malto, ker dovoljuje lov na ptice med njihovo vrnitvijo iz Afrike nazaj na evropska tla, preden sploh imajo možnost za razmnoževanje. Spomladanski lov prepoveduje evropska direktiva za ptice, a Malta vsako leto zaprosi za kratko obdobje izjeme.

Skoraj 340.000 volivcev ima danes možnost oddati svoj glas na referendumu, ki je posledica državljanske pobude. Za veljavnost referenduma pa mora biti volilna udeležba vsaj 50-odstotna, kar pa predvidoma ne bo težava, saj se na volišča se na Malti tradicionalno odpravi veliko volivcev.

Nasprotniki spomladanske tradicije trdijo, da lovska skupnost, ki premore kar 14.000 registriranih strelcev, ne upošteva omejitev glede števila ptic, ki jih lahko ubije. Prav tako lovcem očitajo nezakonit lov na nekatere vrste ptic.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • s.i.k. 14:16 12.april 2015.

    .upam, da jim bo uspelo. ( no ja , da jim je ; ker je že mimo.