Svet
10 ogledov

Referendum zaznamovali boji

sudan volitve referendum volišče
1/14
Žurnal24 main
V Sudanu se je začelo referendumsko glasovanje o neodvisnosti južnega Sudana. Kar 97 odstotkov volivcev z juga naj bi glasovalo za svojo državo. Križnar v intervjuju: v južnem Sudanu pojejo in plešejo.
Dolge vrste pred volišči, obisk igralca Georgea Clooneyja ...danes je v Sudanu izjemno pester dan. Oglejte si galerijo.

V južnem Sudanu je ob referendumskem glasovanju v eni od z nafto bogatih regij prišlo do streljanja med odpadniško milico pripadnikov vojaškega poveljnika Gatluaka Gaia in južnosudansko vojsko.

Prebivalci upajo, da nemiri ne bodo vplivali na potek referenduma o samostojnosti. Pred tem je že v petek in soboto prišlo do spopadov odpadniške milice in južnosudanske vojske, v katerih je umrlo šest ljudi. Več si preberite tukaj.

Križnar zaskrbljen
Ljudje v južnem Sudanu ob referendumu proslavljajo s pesmijo in plesom in so "tako nahujskani, da se morajo odcepiti, da se bodo odcepili" je v pogovoru za Radio Slovenija dejal slovenski aktivist Tomo Križnar, ki je v južnem Sudanu od božiča.

Dejal je še, da je "dejstvo, da bodo ti, ki bodo zdaj zmagovali, zatirali tiste, s katerimi so se prej skupaj borili proti Arabcem", torej med drugim Nube in prebivalce pokrajine Darfur.  Križnar po razglasitvi neodvisnosti pričakuje množična posilstva, pokole in zasužnjevanje, zato s sodelavci ženskam deli miniaturne kamere, s katerimi naj bi te zločine zabeležili oziroma jih preprečili.

O napovedih sudanskega predsednika Omarja al Baširija, da bo po osamosvojitvi juga v preostanku Sudana uvedel šeriatsko pravo, pa je Križnar dejal, da se ljudje okoli njega najbolj bojijo, da misli resno. Prav zato se Nube in ostali muslimani preventivno oborožujejo, čeprav si prizadevajo za mir.

Skoraj vsi za odcepitev
V južnem Sudanu so se sicer ob 6. uri po srednjeevropskem času odprla volišča, na katerih bodo prebivalci do 15. januarja glasovali za ali proti neodvisnosti zdaj delno avtonomnega južnega Sudana.

Pred volišči so bile že več ur pred odprtjem dolge vrste ljudi, ki so čakali, da bi lahko oddali svoj glas na referendumu. Glede na javnomnenjsko raziskavo časnika Sudan Tribune naj bi kar 97 odstotkov volivcev juga, kjer živi dobrih osem milijonov ljudi, glasovalo za svojo državo.

Predsednik južnega Sudana Salva Kiir je ob oddaji glasu dejal, da gre za zgodovinski trenutek, na katerega so ljudje dolgo čakali.

Referendum je del mirovnega sporazuma iz leta 2005, ki je po skoraj 21 letih končal krvavo državljansko vojno med severom in jugom Sudana. Sporazum med drugim predvideva, da bodo lahko pokrajine na jugu Sudana po šestletnem prehodnem obdobju razpisale referendum o odcepitvi. Če bo referendum uspel, bo lahko jug v šestih mesecih razglasil samostojno državo.

Pred tem pa bo treba rešiti še vrsto vprašanj, med drugim potek meje na z nafto bogatem območju, delitev prihodkov od nafte in tudi razdelitev dolgov med državama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.