Svet
12 ogledov

Referendum že veljaven

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Volilna udeležba na enotedenskem referendumu o odcepitvi juga Sudana že presegla 60 odstotkov. V spremljajočem nasilju vsaj 46 mrtvih.

Na referendumu o neodvisnosti južnega Sudana je glasove oddalo več kot 60 odstotkov volilnih upravičencev. To pomeni, da je referendum veljaven. Doslej se ga je udeležilo skoraj 2,3 milijona volilcev. Na jugu Sudana sicer skupno živi osem milijonov ljudi.

Komentar Toma Križnarja na dogodke v Sudanu in posledice referenduma si lahko preberete tukaj.

V spopadih med severnimi arabskimi nomadi in južno policijo, mladino in begunci pa je v času izvedbe referenduma umrlo vsaj 46 ljudi. Nastal je tudi spor okoli tristo policistov, ki so jih iz juga poslali v sporno, z nafto bogato področje Abyei. Na severu namreč sumijo, da gre dejansko za vojake v policijskih uniformah.

Po projekcijah za odcepitev 97 odstotkov
Za referendum je registriranih 3,93 milijona volivcev, od tega večina, 3,75 milijona, na jugu, in okoli 117 tisoč na severu Sudana. Prve rezultate referenduma za južni Sudan naj bi objavili 30. januarja, končne pa najhitreje 2. februarja.

Za neodvisno državo bo po javnomnenjski raziskavi časnika Sudan Tribune glasovalo kar 97 odstotkov volilcev juga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.