Svet
13 ogledov

"Reforma bo izpeljana"

Stavkajoči pred rafinerijo Grandpuits, vzhodno od Pariza. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sarkozy ne odstopa od pokojninske reforme. Zaradi stavke odpovedanih skoraj polovica letov s francoskih letališč. Vlada je ustanovila krizni štab.

To se vleče že tri leta – tri leta neumnosti na neumnost, arogance na aroganco, celo besednega nasilja nad nekaterimi skupinami francoskih državljanov z njegove strani.
Pariški župan Bertrand Delanoe francoskega predsednika Sarkozyja obtožuje arogance.

"Reformo bomo izpeljali," je dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Dodal je, da je reforma za Francijo ključnega pomena in da jo bodo izpeljali, tako kot so jo tudi Nemci.

Zmanjkuje goriva
Približno tisočim bencinskim črpalkam po vseh Franciji zmanjkuje goriva, je potrdil predstavnik uvoznikov nafte Alexandre de Benoist. Protestniki ovirajo dostop do rafinerij in skladišč goriva, kjer naj bi bilo goriva za še nekaj tednov.

Sindikati so sporočili, da je vseh 12 državnih rafinerij zaustavilo proizvodnjo. To je najbolj prizadelo pariški letališči Orly in Charles de Gaulle, ki gorivo prejemata neposredno iz rafinerij. Jutri bodo zaradi stavke odpovedali polovico letov s pariškega Orlyja, medtem ko bo na drugih letališčih odpovedanih 30 odstotkov letov.

Letališča bodo v središču dogajanja tudi v sredo, ko naj bi se na njih zbrali pripadniki sindikata CGT. Iz sindikata so sporočili, da za zdaj ne nameravajo ovirati dostopa do letališč, vendar pa ta možnost še ostaja odprta.

Vlada ustanovila krizni štab
Francoska vlada je danes vzpostavila poseben krizni štab, katerega naloga bo preprečiti pomanjkanje goriva in zagotoviti energetsko oskrbo države. Z delom bo štab predstavnikov ministrstev za gospodarstvo, notranje zadeve, energijo in okolje začel že danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.