Svet
7 ogledov

Reforma policije vodi v EU

Reforma vključuje tudi ustanovitev odbora za pritožbe državljanov, kjer bodo drž Žurnal24 main
Država BiH je naredila ključni korak k približevanju Evropski uniji s svojim sprejetjem dolgo pričakovane reforme policije.

Pozno ponoči je spodnji dom parlamenta BiH sprejel predlagano reformo. Njen sprejem je bil pogoj za podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma z EU. Potrditi pa jo mora tudi zgornji dom parlamenta, kar naj bi bila le še formalnost.

Reforma obsega oblikovanje neodvisnega odbora, odbora za pritožbe policijskih uslužbencev in odbora za pritožbe državljanov. Poleg tega utrjuje pristojnost organov in organiziranost policijske strukture kot neodvisnega telesa.

Drugi zakonodajni predlog pa predvideva ustanovitev direkcije za koordinacijo policijskih teles in agencije za forenzične preiskave, za kadrovsko izobraževanje in za podporo policiji.

Predsedujoči svetu ministrov BiH Nikola Špirić je sprejetje reforme ocenil z naslednjimi besedami: "Zdaj državo čakajo boljši časi, pa tudi veliko dela."

Prvi evropski odzivi
Slovensko predsedstvo EU in Evropska komisija sta sprejetje reforme pozdravila. Menijo, da podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju EU ni daleč, za odločitev o določitvi natančnega datuma pa je še prezgodaj.


"To je pomembna zmaga proevropskih sil v BiH in velik korak v smeri hitre ukinitve vizumov," je še pokomentiral Jelko Kecin. © BOBO

 
"To je dolgo pričakovana in zelo pozitivna vest. Odločitev ni pomembna le za BiH in njene državljane, ampak tudi za celotno regijo Zahodnega Balkana in proces širitve EU. Je dokaz dosežene zrelosti in sposobnosti odgovornega političnega odločanja v enotni BiH, ki s tem postaja zgled za sosede," je v svojem sporočilu medijem zapisal evropski poslanec Jelko Kacin .
Odločitev BiH je pozdravil tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Miroslav Lajčak , ki je povedal: "Čestitam vsem, ki so trdo delali, da bi dosegli kompromis v dobro boljši prihodnosti BiH in njenih državljanov."

Po sprejetju zakona tudi v zgornjem domu parlamenta pa nameravajo evropski strokovnjaki oceniti splošen napredek BiH pri izvajanju meril za podpis sporazuma. Omenjeni sporazum z EU bi lahko BiH podpisala že konec meseca ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju; to je 28. ali 29. aprila, najpozneje pa maja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.