Svet
4 ogledov

Reforma še vedno pretresa Francijo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Franciji se nadaljujejo protesti proti sporni pokojninski reformi. Naftne rafinerije so zaprte, železnice so zmanjšale število voženj.

Francoski senat je v petek zvečer v skladu s pričakovanji sprejel sporno pokojninsko reformo predsednika Nicolasa Sarkozyja, dokončno pa naj bi jo parlament potrdil v sredo.

Predlog reforme je sprožil množične proteste delavcev, zaradi katerih so v nekaterih delih države že ostali brez goriva. Naftne rafinerije tudi danes ostajajo zaprte, železnice pa so bile prisiljene zmanjšati število voženj, potem ko številni delavci niso prišli na delo.

Najbolj sporen del reforme je postopen dvig upokojitvene starosti s sedanjih 60 na 62 let do leta 2018. Tisti, ki niso plačevali zadostnih prispevkov, pa se bodo namesto pri 65 lahko upokojili šele pri 67 letih.

Motnje v železniškem prometu
Policija je v petek s silo razbila blokado stavkajočih delavcev v rafineriji Grandpuits, s katero oskrbujejo z nafto pariško regijo. Več deset stavkajočih delavcev je bilo tudi danes prisiljenih priti v službo.

Zaradi stavke je bilo v zadnjih dneh blokiranih vseh dvanajst rafinerij nafte v Franciji, pa tudi več skladišč goriva. Po navedbah ministra za okolje Jean-Louisa Borlooja je zaradi pomanjkanja goriva zaprtih 30 odstotkov bencinskih črpalk v Parizu, pa tudi sicer prihaja do motenj v prometu. Linije hitrih vlakov Eurostar in TGV delujejo po ustaljenem urniku, medtem ko so številne motnje pri navadnih primestnih in medkrajevnih vlakih.

Francija, pokojninska reforma, protest | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



V Franciji se danes pričenjajo enotedenske šolske počitnice, zato je gneča na cestah večja od običajne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.