Svet
6 ogledov

Rehn bi Grčiji podaljšal rok

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Olli Rehn in finančni ministri Evropske unije pozitivni glede podaljšanja roka Grčiji za odplačilo posojila članic evrskega območja. S treh na sedem let in pol.

Finančni ministri so že ob dogovoru za pomoč Irski konec novembra sklenili, da bo evroskupina preučila potrebo po uskladitvi financiranja za Grčijo in Irsko. Po nekaterih navedbah naj bi obe državi imeli na voljo sedem let in pol, da povrneta pomoč.

Olli Rehn, evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve, je po današnjem srečanju z grškim finančnim ministrom Georgeem Papakonstantinujem zatrdil, da finančni ministri Unije pozitivno gledajo na podaljšanje roka Grčiji za odplačilo posojila. "Prepričan sem, da bodo s tem podaljšanjem grški prilagoditveni ukrepi uspeli," je dejal Rehn.

Nemčija nasprotuje
K podaljšanju roka je sicer že v torek pozval tudi generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn. Povedal je, da se je znotraj EU okrepila podpora podaljšanju roka za vračilo posojil, vendar temu še vedno nasprotujejo nekatere države, med njimi najpomembnejša posojilodajalka Nemčija.

Države v območju evra so se v sodelovanju z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) letos spomladi dogovorile o vzpostavitvi mehanizma za pomoč Grčiji. Ta predvideva do 110 milijard evrov posojil v treh letih; od tega so države v območju evra pripravljene prispevati do 80 milijard evrov, sredstva pa so močno pogojevana z izvedbo varčevalnih ukrepov in strukturnih reform.

S podaljšanjem roka stabilnost dolga
Komisar je, kot poročajo tuje agencije, tudi napovedal, da Evropska komisija proučuje različne možnosti in da je pripravljena v začetku prihodnjega leta predstaviti konkretne predloge. Prepričan je, da bodo ti dobili podporo finančnih ministrov sedemindvajseterice. Dejal je, da se bo s tem lahko stabiliziralo dinamiko grškega dolga in premagalo najtežje obdobje odplačevanja grškega državnega dolga v letih 2014 in 2015.

"To bo gotovo utrdilo stabilnost in okrepilo zaupanje v grški program strukturnih reform," je zatrdil Rehn in poudaril, da "iskreno občuduje" napredek, ki ga je Grčija že dosegla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.