Svet
9 ogledov

Rehn: Dogovor kmalu

olli rehn afp Žurnal24 main
Pogoj za posojilo. Grki, ki bi jim denar posodili tudi z izgubo, se branijo varčevanja in pričakujejo nemire.

Reševanje. Grčija bo morala v zameno za posojila dvigniti DDV, omejiti dodatke na plače v javnem sektorju in za tri leta zamrzniti plače.

Kot je po pogovoru z grškim premierjem povedal predstavnik sindikatov javnega sektorja, se vlada z njimi o ukrepih ne bo pogajala. “To je katastrofa! Vlada je prestopila mejo. Tako se ne da živeti,” je komentiral sprejete ukrepe.

Obmejna preventiva
Po pisanju Reutersa je večina Grkov proti posojilu Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, kar dve tretjini pa jih menita, da se obetajo socialni nemiri.

Tudi Makedonija po Grško
Poneverjanje. Po krizi v Grčiji, ki jo je delno zakrivilo prirejanje številk in statistik, se podobni strahovi pojavljajo tudi za sosednjo Makedonijo. Dvome vzbuja prevelika točnost vladnih napovedi gospodarske rasti; te so bile povsem točne v kar 25 primerih od 27.

Da bo Nemčija posojilo Grčiji odobrila, šele ko bo ta sprejela zahtevane varčevalne ukrepe, pa je včeraj poudarila nemška kanclerka Angela Merkel. Da so dogovori o posojilu tik pred sklenitvijo, je včeraj napovedal Olli Rehn, evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve. Pojavljajo pa se že opozorila o prenizkem donosu iz posojila Grčiji – države naj bi ji denar posodile po okoli petodstotni obrestni meri. Portugalska, ki za posojila že plačuje šest odstotkov obresti, bi s posojilom tako naredila izgubo.

 

 

Italija in evro optimistično

135 milijard evrov je nova najvišja ocena posojila, ki bi ga za rešitev potrebovala Grčija.

Včeraj je kot prva država evroobmočja po znižanju ocen Grčiji, Španiji in Portugalski nove obveznice razpisala Italija. To, da jih je prodala brez težav, so poznavalci ocenili kot znak zaupanja tudi v fiskalno slabše stoječe evropske države. Po sredinem padcu nasproti dolarju pa se je včeraj evro znova pobral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.