Svet
12 ogledov

Rehn: Hrvaška v EU skupaj z Islandijo

olli rehn afp Žurnal24 main
Hrvaška se približuje ciljni črti v pogajanjih z EU, je ob predstavitvi poročila o napredku Hrvaške dejal komisar za širitev Olli Rehn. Hrvaška naj bi se EU pridružila skupaj z Islandijo.

To je za tiskovno agencijo Reuters dejal evropski komisar Rehn. Slednji je ob tem tudi napovedal, da bo Evropska komisija še letos izdala mnenje glede vstopa Islandije v EU.

"Ko bomo prepričani, da bosta Hrvaška in Islandija pripravljeni, se lahko pridružita EU. Če bosta pripravljeni v skupnem času, če bo prišlo do razlike nekaj mesecev, potem je iz vidika EU smiselno, da se državi vključita istočasno," je dejal Rehn. Slednji sicer ni želel natančno povedati, kdaj se bo to zgodilo. Po informacijah bruseljskih diplomatov bi se lahko državi EU pridružili leta 2012.

Evropska komisija v poročilu sicer ugotavlja, da je spor o meji s Slovenijo zavrl pogajanja, obenem pa so pozdravili septembrski dogovor med stranema kot pomemben korak naprej, ki je dal nov zagon pogajanjem Hrvaške in EU. Hrvaško še vedno bremenijo nezadostno sodelovanje s sodiščem v Haagu, neizpolnjene pravosodne reforme ter boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Nov makedonski korak na poti v EU
Evropska komisija sicer ni določila datuma za začetek pristopnih pogajanj, kar pa naj bi bil kompromis po težkih pogajanjih z Grčijo, ki je z Makedonijo v sporu glede imena, in tako je to sedaj v rokah držav članic EU. To je tudi razlog za dolgo čakanje na priporočilo in eno ključnih vprašanj pred vstopom v zvezo.

Evropska komisija je bila zlasti zadovoljna z izvedbo letošnjih lokalnih in predsedniških volitev, izboljšalo se je tudi delovanje parlamenta. Poleg tega je bila sprejeta ustrezna zakonodaja o policiji in reformi pravosodja, dosežen je bil napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter sprejeti pomembni ukrepi na področju zaposlovanja in poslovnega okolja.

Thaler: "Pogajanja v razumnem času"
Evropski poslanec Zoran Thaler, poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo je ob izdaji priporočila poudaril, da bi bilo pravično, če bi EU določila razumen časovni okvir za začetek pristopnih pogajanj in njihov potek.

Izrazil je upanje, da bosta tako Grčija kot Makedonija izkoristili nedavne parlamentarne volitve v Grčiji in si še naprej prizadevali za rešitev problema. Obenem pa od EU pričakuje, da je finančna kriza ne bo odvrnila od širitve in da se bo to poznalo tudi v novem proračunu skupnosti.

Pohvaljena tudi Srbija, a blokada ostaja
Evropska komisija je danes pozvala, naj EU odmrzne izvajanje trgovinskih določb v okviru sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo. Srbija si je to prislužila z dobrim sodelovanjem s Haaškim sodiščem, a ji Nizozemska blokira vse nadaljnje korake na poti v EU, dokler srbske oblasti ne predajo nekdanjega vodje bosanskih Srbov Ratka Mladića.

Srbski politiki so namreč v zadnjem času večkrat poudarili, da želijo podati prošnjo za status kandidatke. Komisija je Srbijo pozvala tudi, naj bo bolj konstruktivna pri sodelovanju Kosova v regionalni trgovini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.