Svet
22 ogledov

Rekordi v Rusiji, pri nas še ne

(Foto: istock) Žurnal24 main
V Sloveniji še do nedelje temperature nad 35 stopinj. Vročinski val v vsej Evropi. V Rusiji predlagajo siesto, tam temperature tudi do 7 stopinj nad stoletnim povprečjem.

Na Agenciji za okolje napovedujejo, da nas bo vročina spremljala še vsaj do nedelje. Temperature naj bi se vsak dan povzpele do 35 stopinj in več, najbolj vroč naj bi bil petek. Po nedelji sledi nekajdnevna "ohladitev“, ko se bodo temperature sukale "le“ okrog 30 stopinj.

Ob morskih krajih nekoliko hladneje; morje je imelo včeraj 25 stopinj Celzija, kar vpliva tudi na ozračje obale. Za primerjavo, poleti leta 2006 se je slovensko morje ogrelo do 27 in 28 stopinj Celzija.

Kljub izredni vročini so aktualni pasji dnevi pri nas še daleč od rekorda; 21. julija leta 2006 so v Novi Gorici izmerili 38,6 stopinj Celzija, rekordno leto po številu dni nad 30 stopinj Celzija je bilo tudi 2004.

Se bo pasja julijska vročina zavlekla v avgust? Tega vremenoslovci še ne želijo napovedovati, domnevajo pa, "da se bo julijsko vreme podaljšalo v začetek avgusta“.

Ruski rekordi, tudi do 40 stopinj
Rusija te dni beleži celo do 7 stopinj Celzija višje temperature od stoletnega julijskega povprečja. V Moskvi se temperature čez dan povzpnejo do 35 stopinj, kar – kot poročajo tamkajšnji mediji – onemogoča normalne delovne pogoje. Po zakonu naj bi delavci v uradih – če notranja temperatura preseže 32,5 stopinje – prenehali z delom. V tem primeru naj bi delali le zgodaj zjutraj in proti večeru. "Rusko siesto“ je sicer z vso resnostjo predlagal Genadij Oniščenko, načelnik ruske službe za zaščito potrošnikov in zdravje državljanov.

V Rusiji beležijo eno najhujših suš v zadnjih 130 letih. Predsednik Medvedjev je sklical nujni sestanek vlade; izredno stanje so razglasili v 16-ih regijah.

Od konca junija temperature v evropskem delu Rusije pogosto dosegajo tudi do 40 stopinj v senci. Agencija Reuters pri tem navaja, da so podobne vremenske razmere poleti beležili leta 1919, 1920, 1936, 1938 in 1972.

Hrvaška: več intervencij zdravstvenih služb
Visoke temperature beležijo tudi v sosednji Hrvaški. Na območju Knina se živo srebro povzpne celo do 38 stopinj Celzija. Hrvaške zdravstvene službe beležijo povečano število intervencij: "Ljudje se sesedajo zaradi vročine; mladi precenjujejo svoje sposobnosti, starejši pa ne pijejo dovolj tekočine. Starejši ljudje v takšni vročini čez dan sploh ne bi smeli na sonce,“ opozarja dr. Mladen Hron, vodja zagrebške urgence.

 

Vprašanje glede morebitnega povečanja bolnikov smo naslovili tudi na ljubljansko urgenco, kjer pa so nam povedali, da povečanja obiska ne beležijo. "V ponedeljek je bilo zaznati rahlo zvišanje, vendar tega niti ne bi povezovali z vročino, saj je pri nas skoraj vsak ponedeljek tako. Beležimo nekaj več srčnih bolnikov, sicer pa neke nenavadnosti zaradi vročine ne opažamo,“ nam je povedala glavna sestra Internistične ambulante. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.