Svet
14 ogledov

Rekordna količina toplogrednih plinov

izpuÅ¡ni plini avtomobil istock Žurnal24 main
Količina toplogrednih plinov je vse večja. V zadnjih desetih letih se je stanje bistveno poslabšalo, ugotavlja Svetovna meteorološka organizacija.

Količina toplogrednih plinov v atmosferi je leta 2010 dosegla rekord. Lani je naraščala hitreje kot kadarkoli prej, je razbrati iz letnega poročila Svetovne meteorološke organizacije (SMO), ki obravnava razmere v zadnjih desetih letih. V primerjavi s časom pred razvojem industrije se je koncentracija toplogrednih plinov v ozračju – ogljikov dioksid, metan, dušikov oksid – povečala za 39 odstotkov oziroma 158 in 20 odstotkov.

Pred dnevi pa je poročilo o vremenskih pojavih objavila medvladna skupina Združenih narodov (ZN) o podnebnih spremembah. Zapisali so, da bodo podnebne spremembe do konca stoletja vse pogosteje vodile v ekstremne vremenske pogoje. Zimski dnevi bodo vse hladnejši, poletni vse toplejši, vse več bo suše in poplav, so zapisali. Dodali so, da bomo v Evropi do leta 2100 zaznali povišanje povprečne temperature za od dve do pet stopinj Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.