Svet
3 ogledov

Rekordno nizke temperature

Sneg v Srbiji
1/8
Reuters
Mraz še pritisnil. Ponekod beležijo nizke temperaturne.

Jugovzhodna Evropa je še naprej v primežu snega in nizkih temperatur. Težave so se že začele pojavljati z dobavo plina in električne energije.

Ledolomilci na delu

V Srbiji, kjer bo danes po napovedih najbolj mrzel dan v letu, so tako ob šesti uri zjutraj v Novem Sadu in Negotinu namerili -27 stopinj Celzija. Enako ledene dneve lahko Srbi pričakujejo še cel prihodnji teden. Danes pa še posebno svetujejo, naj na prosto odhajajo le tisti, ki nujno morajo. 

Težave imajo v Srbiji tudi z elektriko. Vlada je namreč odločila, da bodo nekaterim ustanovam in družbam, ki so velike porabnice, vendar niso tako pomembne za vsakodnevno funkcioniranje, omejili dobavo električne energije. Zaloge plina pa jim ob sedanji intenzivnejši porabi zadostujejo za tri tedne.

Plovbo na Donavi, Savi in Tisi so zaradi ledu ustavili. Prepoved bi lahko pri zdajšnjih vremenskih razmerah trajala najmanj deset dni. Na Donavi so že aktivirali ledolomilce, na reki Ibar bo led razbijala posebna enota vojske: največji problem je namreč oskrba hidroelektrarn z vodo.

Obnovite zaloge!

Nizke rekorde so merili tudi na Hrvaškem, zjutraj je bilo najhladneje v Slavonskem Brodu, kjer so namerili -26 stopinj Celzija. Za večerne in nočne ure so spet napovedali snežne padavine. Državljane so že pozvali, naj med to kratko umiritvijo vremena intenzivneje sodelujejo pri čiščenju ulic. Hkrati so jim svetovali, naj obnovijo zaloge hrane in vsega, kar bi potrebovali, če bi bili znova  prisiljeni ostati doma.

Ostali v temi

Tudi v ostalih državah na Balkanu je poraba energije v preteklih dveh tednih poraba energije dosegala rekorde.

V Bosni in Hercegovini pa je kar 15.000 uporabnikov ostalo brez elektrike, sneg in led sta namreč poškodovala električno napeljavo. Več kot 300 delavcev se trudi odpraviti težave , vendar gre počasi, saj je ponekod snežna odeja debela tudi dva metra.

Rusija zapira pipico

Zaradi večje porabe doma, je Rusija znižala količino plina, ki ga dostavlja Evropi. Zmanjšanje so občutili tako na Hrvaške, Italiji kot v Franciji. V nekaterih državah so se tudi zvišale cene plina.

Podobne so razmere na Madžarskem, Češkem, Belgiji, Veliki Britaniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.