Svet
747 ogledov

Rekordno povpraševanje po delavcih v Nemčiji

Proizvodnja Profimedias
Za 64 odstotkov delavcev, ki jih iščejo nemški delodajalci, zahtevajo dokončano srednjo šolo, za 13 odstotkov dokončano fakulteto, za 20 odstotkov pa izobrazba ni pogoj.

Na nemškem tržišču dela je v tem trenutku kar milijon šestdeset tisoč prostih delovnih mest, kar je po podatkih tamkajšnjega Inštituta za raziskave trga dela rekordna številka. V največji meri je pomanjkanje po obrtnikih, pišejo nemški mediji.

Objavljena številka med drugim razkriva tudi drugo stran politike odprtih vrat kanclerke Angele Merkel do beguncev z Bližnjega vzhoda in severne Afrike, ki že polnijo nekatera prosta delovna mesta. V primerjavi s prvim tromesečjem lanskega leta je na nemškem trgu dela štiri tisoč delovnih mest več.

Od kandidatov delodajalci zahtevajo različna znanja in veščine, v največji meri iščejo informatike, matematike, elektrotehnike, varilce, metalurge, elektrikarje, zdravnike ortopede in negovalce.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Inštitut za za raziskave trga dela v Nemčiji ugotavlja, da je največji del prostih delovnih mest, v 77 odstotkih, v zahodnem delu Nemčije, medtem ko nekdanja vzhodna Nemčija beleži upad populacije in manjšo gospodarsko rast. Na območju celotnega območja države je največje povpraševanje po delovni sili v malih in srednjih podjetjih, ki iščejo izobražene delavce.

Zaposlitveni bum v Nemčiji nakazuje, da bo v državi ob koncu leta 45 milijonov zaposlenih, kar je 670 tisoč več kot v lanskem letu. Nemčija je pri tem uspešno zaposlila del beguncev, vse več je zaposlenih žensk in tudi starejših. Trend vpliva tudi na državni proračun; v letošnjem letu naj bi bil ta 7,9 milijard višji od sprva predvidenega, do leta 2021 naj bi se višek povzpel do 54,1 milijarde evrov, je včeraj objavil nemški finančni minister Wolfgang Schäuble.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • maresem 18:08 12.maj 2017.

    ne nabijaj neumnosti

  • jakec1575 16:44 12.maj 2017.

    ne pravim, da je Angela storila prav, pravim zakaj je to storila. Nemcija je nase vzela vse breme beguncev, zato, da lahko slovenceljni se naprej govorijo kako so jim migranti ukradli delovna mesta, ne pa bavcarji in njim podobni. Vecina ...prikaži več migrantov in beguncev je ok. so pa vedno izjeme, ki pac potrebujejo trdo roko pravne države.Tu pa je Nemcija padla na vsej crti. da ne bi izpadla rasisticno zaradi znane zgodovine, je dopuscala nedopustno. Tudi za tujce mora veljati enaka pravna država, ce jo krsijo. amen.

  • jakec1575 16:41 12.maj 2017.

    nemcija ima itak prevec izvoza in ga mora uravnoteziti s storitvami doma. Ne recem, med migranti so kulturno problematicno vzgojeni posamezniki. Te se poslje v izgon, pa netako, da se jim rece, cez 14 dni bosteizgnani, do takrat se pa ...prikaži več lahko prosto gibljete po državi oz. se bolje pojdite v sosednjo državo. V trenutku, ko se prekine dovoljenje za bivanje se jih pac spravi v zapor pred izgon. Govorim o nevarnih osebkih z izkrivljeno percepcijo kulturnih vrednot. še vedno pa je vecina ljudi dobrih in zelijo le bolje ziveti. Česo prosta mesta, zakaj ne. Veliko bolje bi bilo v Turciji z letali voziti in sporti preverjati kader. Pac begunstvo cez grsko morje je bil dober vojnodobickarski posel za mnoge turke in isis. Hkrati pa so se lahko evropski državljani, ki so klali, vrnili domov.