Svet
16 ogledov

Rekordno tanjšanje

Podatke o vrednostih UV-indeksa lahko spremljate na spletni strani Arsa. (Foto: Žurnal24 main
Ozonska plast. Nad Arktiko se je rekordno stanjšala. UV-indeks je precej višji tudi pri nas.

Ozonska plast nad Arktiko se je čez zimo rekordno stanjšala. Luknja se širi nad Grenlandijo in Skandinavijo, zaskrbljeni so tudi v osrednji Evropi.

"Ozonska luknja je največja prav ta trenutek, do junija se bo večinoma zapolnila. Vpliva tudi na Slovenijo. Sonce je trenutno približno tako močno kot konec avgusta," pojasnjuje Peter Otorepec z inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

1 odstotek tanjša zaščitna plast pomeni približno 1,5 odstotka več sevanja na Zemlji.

40-odstotno stanjšanje
Strokovnjaki vzrok za rekordno tanjšanje plasti vidijo v škodljivih plinih in mrzli zimi.

Ozonska plast nad Arktiko se je do konca zime stanjšala za kar 40 odstotkov, v prejšnjih zimah pa za okoli 30.

Razmere so primerljive s pomladjo 1997, pravi Tanja Cegnar z Agencije RS za okolje (Arso). “Vendar je letošnja ozonska luknja obsežnejša in izrazitejša. Tudi pri nas so bile v drugi polovici marca in v začetku aprila vrednosti UV-indeksa višje kot prejšnja leta.

UV-indeks v Sloveniji je trenutno do 5,5 v nižinah in 6,5 v gorah. "To je več, kot bi pričakovali za prvo tretjino aprila," priznava Cegnarjeva in dodaja: "Na soncu moramo biti nekoliko pazljivejši." Trenutno je sonce najnevarnejše med 11. in 
14. uro.

"Tak pojav nepričakovan"
Cegnarjeva pojasnjuje, da vrednosti indeksa sicer niso skrb vzbujajoče visoke. "Dobro pa je opozoriti otroke, svetlopolte in tiste, ki so prvič na soncu. Sonce je zgodaj popoldne že tako močno, da se lahko pojavi rdečica."

Previdnost ni odveč, poudarja meteorologinja: "Glede na to, da je to v 40 letih najmočnejši pojav luknje nad severnim polom, moram reči, da je v takšni 
intenziteti nepričakovan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.