Svet
101 ogledov

Rentgensko slikanje zob lahko škodi možganom

Rentgensko slikanje zob Shutterstock
Zaradi rentgenskega slikanja zob imate lahko dvakrat več možnosti, da zbolite za rakom na možganih, ugotavlja najnovejša študija. Znanstveniki kljub temu opozarjajo, da zaradi tega panika ni potrebna.

"Naše glavno sporočilo je, naj vas ne zagrabi panika. Zaradi tega ne prenehajte obiskovati zobozdravnika," je dejala avtorica študije Elizabeth Claus z univerze Yale. Študija je bila sicer objavljena v zborniku Rak (Cancer) Ameriškega združenja rakovih obolenj, poroča MSNBC.

Clausova namreč svetuje, naj se ljudje "pogovorijo z zobozdravnikom" o tem, kako ohraniti zobe čim bolj zdrave, ne da bi zato pretirano uporabljali rentgensko slikanja.

Znanstveniki so tako preučevali tumor meningiom, ki se običajno ne seli v druge organe v telesu in ki lahko pri nekaterih pacientih povzroča resne zdravstvene težave. V mnogih primerih pa ljudje z meningiomom lahko živijo zelo dolgo in pri tem ne zaznavajo težav.

Pri proučevanju skoraj tri tisoč posameznikov so tako znanstveniki ugotovili, da so bili tisti posamezniki, ki so šli večkrat na rentgensko slikanje zob, dovzetnejši za nastanek raka na možganih kot tisti, ki slikanja niso opravili.

Najbolj ranljivi so bili tisti posamezniki, ki so morali na slikanje v starosti manj kot 10 let.

Clausova ob tem opozarja, da se njihova študija nanaša predvsem na rentgenska slikanja, ki so se zgodila v preteklosti, ko so bili bolniki bolj izpostavljeni sevanju naprav. Po smernicah iz leta 2006 mora biti posameznik pri slikanju zob izpostavljen karseda majhni količini rentgenskih žarkov.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:01 11.april 2012.

    A res , a veste, da do zdaj nismo tega vedel. To je pa res revolucionarno odkritje in vsaka čast Žurnalu , da je vložil tako ogromno truda in časa v to znanstveno raziskavo in rešil raka na možganih na ...prikaži veča miljone nevednih ljudi . Kaj pa, če ga je med tem ,sam novinarček Al. B fasal ?