Svet
7 ogledov

Renzi z rezervo v sestavljanje vlade

Matteo Renzi EPA
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je vodjo Demokratske stranke, 39-letnega Mattea Renzija, imenoval za mandatarja za sestavo nove vlade.

Do imenovanja prihaja, potem ko je v petek odstopil premier Enrico Letta. Ta se je za ta korak odločil, ker je Demokratska stranka z veliko večino potrdila Renzijev predlog za preoblikovanje vlade in mu tako odtegnila podporo.

Matteo Renzi je imenovanje sprejel z rezervo, običajno previdnostjo, ki bodočim premierjem omogoča seznanitev s stališči koalicijskih partnerjev, preden uradno prevzamejo položaj.

Renzi je po sestanku z Napolitanom napovedal, da bo pogovore za oblikovanje nove vlade začel v prihodnjih 24 urah. Napovedal je program reform, ki naj bi jih izvedli v prihodnjih nekaj mesecih. Za to pa mora doseči dogovor z desnosredinsko stranko.

"V teh težkih razmerah bom prinesel vso energijo in predanost, ki jo lahko nudim," je dejal po sestanku. Razmere so namreč resne in nujno jih je rešiti hitro. Njegovi načrti so zelo optimistični, saj napoveduje politično reformo, reformo trga delovne sile, davčno reformo in prevetritev javne uprave.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.