Svet
8 ogledov

Renzi že sestavil vlado

Matteo Renzi EPA
Voditelj italijanske Demokratske stranke Matteo Renzi je po večurnem srečanju z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom tudi formalno sprejel mandat za sestavo italijanske vlade.

Napolitanu je predstavil svojo ministrsko ekipo, kot premier pa bo zaprisegel že v soboto dopoldne.

Vlada bo vitka

"Zavedam se odgovornosti, občutljivosti in izredne časi, ki izhaja iz oblikovanja vlade, sposobne prinesti upanje," je novinarjem po srečanju dejal Renzi. "Storil bom vse, kar je mogoče, da si prislužim zaupanje poslancev, senatorjev in milijonov Italijanov, ki čakajo na to vlado, da zagotovi konkretne odgovore," je poudaril.

Renzi načrtuje vitko vlado z zgolj 16 člani, kar je pet manj kot doslej. Polovico ministrske ekipe naj bi sestavljale ženske, kar se bo zgodilo prvič v zgodovini države.

Nekaj novih, nekaj drugje

Ključno mesto gospodarskega in finančnega ministra bo prevzel strokovnjak in glavni ekonomist pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Pier Carlo Padoan. Notranji minister bo ostal Angelino Alfano, ki je s svojo Novo desno sredino tudi podprl Renzijevo vlado. Bo pa Alfano izgubil mesto podpredsednika vlade.

Nekoliko nepričakovano pa vladno ekipo zapušča zunanja ministrica Emma Bonino. Nasledila jo bo Federica Mogherini, poslanka Demokratske stranke in strokovnjakinja za zadeve EU.
Bosta pa v vladi ostala minister za infrastrukturo Maurizio Lupi ter zdravstvena ministrica Beatrice Lorenzi. Dosedanji minister za okolje Andrea Orlando bo presedlal na vrh pravosodnega ministrstva, doslej minister za stike s parlamentom Dario Franceschini pa bo v Renzijevi vladi minister za kulturo. Ministrica za izobraževanje bo postala voditeljica koalicijske stranke Državljanska izbira Stefania Giannini.

Pravnik Renzi bo s svojimi ministri, kot so sporočili iz predsednikovega urada, prisegel v soboto ob 11.30, prihodnji teden pa bi naj sledilo glasovanje o njegovi vladi v parlamentu. Renzi bo postal najmlajši predsednik v zgodovini italijanske republike. 39-letnik je mandat za sestavo vlade dobil v ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.