Svet
1 ogledov

Republikanci se igrajo z ognjem

Barack Obama Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je dramatično posvaril kongresne republikance, da se igrajo z ognjem, ki bo "požgal celotno hišo", če ne sprejmejo proračunskega zakona in ne povišajo dovoljene meje javnega dolga.

"Kongres ima le dve nalogi. Sprejeti mora proračun in plačati račune. Če do ponedeljka ne sprejmejo proračuna, bodo zaprli vlado," je v izjavi novinarjem povedal Obama in krivdo za vse prihodnje težave naprtil republikancem v predstavniškem domu, ker ga skušajo izsiljevati, naj v zameno za ukrepanje odpravi zdravstveno reformo.

Kongres mora do ponedeljka zvečer potrditi zakon o nadaljevanju začasnega financiranja dela vlade. Takrat se začne novo proračunsko leto. Proračuna kongres ni sprejel, poteče pa veljavnost staremu začasnemu zakonu. Sredi oktobra bodo ZDA prav tako prebile strop dovoljeni višini javnega dolga, kar bo imelo še hujše posledice kot zaprtje vlade.

"Za razliko od zadnjič, ko so grozili s tem, se sedaj niti več ne pretvarjajo, da jim gre za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Tega bomo do konca leta znižali za polovico od tistega na začetku mojega prvega mandata. Republikanci v predstavniškem domu grozijo z zaprtjem vlade, če ne prekličem zdravstvene reforme. Naj ponovim, da se to ne bo zgodilo," je povedal Obama.

Republikancem je sporočil, da se je pripravljen pogajati za izboljšanje zakona, vendar skozi normalen demokratični proces, ne pa pod grožnjo zaprtja vlade. "Vem, da je veliko političnega nastopaštva, ampak to ima učinek na ljudi. Če zaprejo vlado, vojaki ne bodo pravočasno dobili svojih plač. Zvezna posojila za podeželje in drobno gospodarstvo se zamrznejo. Zaustavljene bodo ključne raziskave za reševanje življenj."

Bodo dosegli kompromis?

Predstavniški dom je potrdil predlog zakona o proračunu, vendar z dodatkom, da ni denarja za zdravstveno reformo. Demokratski senat je del o zdravstveni reformi vrgel ven, sedaj pa se morajo predstavniki obeh domov dogovoriti o kompromisnem predlogu. To bo težko.

Republikanci so skušali zdravstveno reformo spodnesti od samega začetka. Odkar so leta 2011 prevzeli večino v predstavniškem domu, se vrstijo predlogi zakonov o njeni odpravi, ki pa trčijo ob senat z demokratsko večino. Poskušali so tudi po sodni poti, vendar jih je zavrnilo vrhovno sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.