Svet
4 ogledov

Republikanci uradno nominirali Romneyja

Mitt Romney s soprogo Ann Romney Reuters
Republikanci so na konvenciji v Tampi z enodnevno zamudo zaradi orkana Isaac potrdili Mitta Romneyja za predsedniškega kandidata. Konvencija sicer mineva v luči kritik na račun Obamove administracije.
Prvi delovni dan konvencije je minil predvsem v znamenju kronanja poti Mitta Romneyja do predsedniške kandidature, ki jo je začel že leta 2008. Romney je prišel v dvorano na koncu govora svoje soproge Ann in jo objel ter ob glasnem aplavzu poljubil.

Ann Romney je bila edina, ki se je izognila napadom na Obamo in je govor posvetila ljubezni ter opisu svojega moža kot ljubečega, vztrajnega in potrpežljivega politika, ki ne bo odnehal, dokler ne bo Amerike popeljal v boljšo prihodnost. "Lahko mu zaupate. Rad ima Ameriko," je dejala med drugim.


Večina udrihala po Obami

Za njo je bil na vrsti vrhunec večera, to je bil govor guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja. Politik, ki je znan po tem, da nima dlake na jeziku, je povedal, da je to lastnost podedoval od svoje mame, ki ga je naučila, da je spoštovanje pomembnejše od ljubezni. Zato je dejal, da Amerika potrebuje politike, ki bodo govorili resnico in ne bodo poskušali vsem ugajati.

Resnica je med drugim, da je Barack Obama v štirih letih povečal javni dolg za 5000 milijard dolarjev, zato si ZDA po njegovem ne morejo privoščiti novih štirih let Obame v Beli hiši. Christie je zatrdil, da ni pomembno, kdo je kriv za zadnjo krizo, ampak je pomembno, kako priti iz nje. Za to pa ZDA potrebujejo novega predsednika Romneyja, ki bo ohranil ameriški način življenja, ne pa zakopal prihodnje generacije globoko v dolgove.

Christie je bil kritičen do Obame, vendar pa je bila najbolj ostra guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je zvezno vlado pod Obamo opredelila kot največjo oviro gospodarskemu razvoju njene države in celotnih ZDA. Iz njenega govora je bilo razumeti, da Obama ne dela drugega kot zatira svobodno podjetništvo, zagovarja nezakonito priseljevanje in podpira volilne prevare z nasprotovanjem zahtevi po ustreznem identificiranju volivcev na voliščih.

Republikanska konvencija se z govori in prireditvami nadaljuje danes, vrhunec pa bo dosegla drevi, ko bo govoril podpredsedniški kandidat Paul Ryan. Končala se bo v četrtek, ko bo govoril Romney in s tem uradno prevzel nase kandidaturo za volitve 6. novembra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.