Svet
30 ogledov

Res odkrili Noetovo barko?

Gora Ararat, kjer naj bi se na višini 4.000 metrov v okolici predela Ahore nahaj Žurnal24 main
Skupina kitajskih in turških evangeličanskih raziskovalcev je skoraj povsem prepričanih, da so na Araratu odkrili Noetovo barko.

"Nismo 100-odstotno prepričani, da gre za Noetovo barko, smo pa 99,9-odstotno prerpičani, da je to to,“ je dejal član ekipe Noah's Ark Ministries International Yeung Wing-Cheung. V skupini trdijo, da določanje starosti z ogljikovo metodo kaže, da so najdeni ostanki stari 4.800 let

Člani raziskovalne ekipe so pojasnili, da ima struktura več oddelkov, nekateri vsebujejo lesene tramove, ki naj bi služili kot prostor za živali. Pri tem so zavrnili možnost, da gre za starodavno naselbino, saj na tej višini (okoli štiri tisoč metrov) v okolici ni bila najdena še nobena.

Odkrita že leta 1987
Da bi potrdili najdbo, so raziskovalci poklicali tudi nizozemskega strokovnjaka na tem področju Gerrita Aaltena. „Obstaja cel kup trdnih dokazov, da je najdba na Araratu dejansko Noetova barka,“ je dejal Aalten.

Do sedaj je bilo po svetu že več poročil, da so našli legendarno barko, najbolj pa je odmevala najdba Rona Wyatta leta 1987, ki je trdil, da je njene ostanke odkril prav na vrhu Ararata. Turške oblasti mu tedaj niso dovolile izkopavanj.

Lokalne oblasti pa bodo sedaj zaprosile uradno Ankaro, naj pri Unescu vložijo prošnjo za razglasitev najdišča kot del svetovne kulturne dediščine, kar bi omogočilo začetek velikih arheoloških izkopavanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.