Svet
19 ogledov

Reševalci dosegli ujete rudarje

Vrtino bodo morali še razširiti, kar bo trajalo še šest tednov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Čilski reševalci, ki skušajo v rudniku v San Joséju že več kot mesec dni priti do 33 rudarjev, so z rešilno vrtino danes dosegli votlino, kjer se nahajajo ujeti rudarji.

Da bodo reševalci rudarje lahko potegnili na varno, bodo morali vrtino razširiti, kar naj bi jim vzelo še več kot šest tednov.

Guverner regije Atakama Ximena Matas je povedal, da je vrtalnik dosegel prostor v rudniku blizu votline okoli 700 metrov pod površjem zemlje, kamor so se zatekli rudarji, potem ko se je 5. avgusta zgodila nesreča v rudniku.

Po besedah predstavnikov pristojnih oblasti naj bi reševanje sicer trajalo še več kot šest tednov. Reševalci bodo sedaj nastavili širši sveder na vrtalnik in začeli vrtati 66 centimetrov širok jašek, skozi katerega naj bi potem lahko potegnili može na površje.

Tri manjše vrtine so doslej zadostovale, da so ujete rudarje v rudniku zlata in bakra oskrbovali s hrano, vodo, zdravili in dodatnim zrakom, prav tako pa so lahko s pomočjo vrtin komunicirali s svojci in reševalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.