Svet
13 ogledov

Reševalci na Reni v bitki s časom

Rena New Zealand Defence Force
Reševalne ekipe hitijo v bitki s časom, da bi z nasedle ladje v bližini novozelandske obale prečrpale čim več nafte. Za usodo ladje obstajata le dva scenarija - ali bo zdrsnila z grebena in se potopila ali pa se bo prepolovila in nato potopila.

Zaradi slabih vremenskih razmer, predvsem vetra in visokih valov, je za zdaj uspelo reševalcem iz ladje Rene prečrpati le okoli 70 ton goriva, medtem ko je v njenih rezervoarjih še vedno okoli tisoč ton nafte.

Če bo tovorna ladja, ki je plula pod grško zastavo, padla z grebena, lahko pride do predrtja rezervoarjev. "Nihče ne ve, kaj se bo zgodilo potem," je povedal predstavnik reševalcev Bruce Anderson. Že doslej so zaradi iztekanja nafte našteli več sto poginulih ptic, težko predstavljiva bo škoda na ribjem življu.

Strokovnjaki sicer pravijo, da bi lahko gorivo iz ladje črpali tudi, ko se bo potopila v 60 metrov globoko vodo, le da bo to takrat veliko težje in dražje. Že zdaj pa poskušajo nepoškodovane rezervoarje zapečatiti in zapreti vse ventile.

Na ladji je po nasedanju na greben petega oktobra nastala velika razpoka. Strokovnjaki pravijo, da je usoda ladje zapečatena in da se lahko vsak trenutek prelomi ali pa zdrsne z grebena, v katerega je zdaj ujeta s svojim premcem. Kapitana ladje in prvega častnika so oblasti aretirale, saj je ladja pod njunim poveljstvom trčila ob dobro označen koralni greben.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.