Svet
16 ogledov

Reševalci z vrtino pri ujetih rudarjih

čile, rudarji, reševalci
1/6
Žurnal24 main
Reševalci v Čilu so danes končali vrtanje jaška do 33 rudarjev, ki so že več kot dva meseca ujeti 700 metrov pod zemljo. Še pred tem bodo morali vrtino še ojačati z jeklom.

Za dvigovanje rudarjev skozi vrtino, ki je dovolj široka le za enega rudarja, bodo reševalci po načrtih potrebovali približno dva dni.

Reševalci so potem, ko so le uspeli priti do rudarjev, od veselja skočili v zrak. Sorodniki ujetih rudarjev pa so takoj prijeli čilske zastavice in začeli z njimi mahati.

"Moje srce bije zelo močno"
, je dejala Norma Lague, mati 19-letnega sina Jimmyja Sancheza, ki je ostal ujet v rudniku, ob novici, da so uspeli zvrtati jašek do rudarjev. "Šele zdaj se lahko začnemo smejati."

Sorodnikom pomaga tudi prva dama
"Živci sorodnikov ujetih rudarjev in njihova napetost bo kmalu eksplodirala," je dejala čilska prva dama Cecilia Morel, ki je več kot 30 let delala kot družinska svetovalka. Dejala je, da jih spodbuja k potrpežljivosti in k dihalnim vajam, da ostanejo mirni. Še naprej bo ostala z njimi in jim svetovala tudi po tem, ko bodo rudarji spet zagledali dnevno svetlobo.

FOTOGRAFIJE VESELIH SORODNIKOV UJETIH RUDARJEV SO V GALERIJI.

"Moj interes je, da oblikujem ozračje, ki jim bo pomagal, da bodo bolj mirni in sproščeni ter da se naučijo kakšnih stvari,"
je dodala.

Rudarji so od 5. avgusta ujeti v rudniku San Jose 500 kilometrov severno od čilske prestolnice Santiago de Chile. Od zunanjega sveta so bili povsem izolirani do 22. avgusta, kmalu zatem pa so reševalci začeli vrtati rov, skozi katerega jih bodo rešili.

Vse odvisno od sten jaška
Če bodo stene jaška dovolj trde in stabilne, bi lahko s pomočjo evakuacijske kapsule rudarje na površje začeli dvigati že v torek.

V nasprotnem primeru bodo morali najprej ojačiti stene jaška, kar bo še dodatno zavleklo reševanje rudarjev.

Kot lahko vidite na grafiki, omenjena kapsula vsebuje tudi kolesa na amortizerjih za čim manjše trenje ob steno jaška.

Če se bi zgodilo, da bi ti zaustavili kapsulo, bodo rudarje skozi jašek vlekli s pomočjo vrvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.