Svet
15 ogledov

Reševanje bank bo hitrejše

Evropski parlament bo glasoval aprila, naš predvidoma še letos. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po maratonskih usklajevanjih so pogajalci članic Evropske unije in Evropskega parlamenta zgodaj zjutraj dosegli dogovor o drugem stebru bančne unije. Obremenitev davkoplačevalcev bo manjša, reševanje bank pa hitrejše.

Slabe banke v Evropi bo zdaj mogoče likvidirati ali sanirati hitreje in učinkoviteje, kar je zelo dobro za obnovitev zaupanja in posojilnih tokov podjetjem in gospodinjstvom, je sporočila ena izmed vodilnih pogajalk Corien Wortmann-Kool iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

Postopek reševanja banke bo po njenih besedah na zahtevo parlamenta zdaj krajši, izvesti naj bi ga bilo mogoče v enem koncu tedna, medtem ko so se pri Cipru pred enim letom pogajanja precej zavlekla, kar je tudi povečalo stroške. Dogovor obenem zagotavlja, da bodo vse evropske banke obravnavane enako, je dodala.

Med ključnimi vprašanji v iskanju dogovora o drugem stebru sta bila način in hitrost polnjenja enotnega sklada za reševanje, ki se bo napajal iz prispevkov bank. "Dosežen je dogovor, da se bo v treh letih združilo 70 odstotkov nacionalnih prispevkov v sklad," je pojasnila pogajalka.

Sklad naj bi se napolnil v osmih letih, tudi nacionalni razdelki naj bi se popolnoma združili v osmih letih, po nelinearnem pristopu. V prvem letu naj bi se združilo 40 odstotkov nacionalnih prispevkov, v drugem 20 odstotkov, pa so povedali viri pri Evropski uniji. Po prvotnih načrtih naj bi nacionalni razdelki linearno združevali in dokončno združili v desetih letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.